For lavt kolesterol?

Når man læser om kolesteroltal og sundhed handler det typisk om kolesterolsænkende tiltag, da forhøjet kolesterol sættes i forbindelse med karforsnævringer og øget risiko for at få blodpropper.

Men kolesterol er også en essentiel komponent i kroppens celler, heriblandt cellemembraner. Desuden er kolesterol udgangspunktet for dannelsen af en række vigtige molekyler i vores kroppe; fx steroidhormoner som østrogen og testosteron, for dannelse af D-vitamin i huden og for dannelse af galdesalte.

Men kan man have for lavt kolesteroltal?

Der findes faktisk en betegnelse  for et abnormt lavt kolesteroltal – hypokolesterolæmi. I visse tilfælde kan forstyrrelser i det endokrine system lede til opregulering af LDL-receptorer og dermed et øget optag af cirkulerende kolesterol, således at der er mindre i blodet. LDL (low-density lipoprotein) transporterer kolesterol i blodet, og det er i LDL-formen at kolesterol potentielt kan gøre skade på blodkar. Visse studier, bl.a. et dansk, har dog også påvist en korrelation mellem lave LDL-værdier og en forhøjet risiko for at få kræft. De danske forskere konkluderede dog, at det formentlig ikke var de lave LDL-værdier, som i sig selv ledte til den forhøjede risiko idet en ‘kontrolgruppe’ med genetisk betinget nedsættelse af LDL-kolesterol ikke havde en øget risiko. Andre studier har knyttet en sammenhæng mellem visse typer depression og lavt LDL-kolesterol.

Hvis man ser på patienter, der behandles med kolesterolsænkende medicin, tyder det ikke på at der er helbredsrisici ved et lavt kolesteroltal. For patienter med hjerte-kar sygdom er målet typisk at få sænket LDL-niveauet til 1,8 mmol/L. Ifølge professor Erik Berg Schmidt fra Aalborg Universitetshospital synes der ikke at være gener forbundet med at få sænket LDL-tallet helt ned til 0,5 mmol/L. Ifølge en ekspertgruppe er cellerne i kroppen udstyret med regulatoriske systemer, der kan opretholde den metabolske omsætning af molekyler, der benytter kolesterol som byggesten.

Noget kunne altså tyde på, at i de tilfælde, hvor der ses en sammenhæng mellem lavt kolesteroltal og sygdom, så er det ikke noget der umiddelbart kan knyttes til selve kolesterolniveauet – men at et lavt kolesterolniveau muligvis kan afspejle en ubalance eller en lidelse, som man med fordel kan konsultere sin læge omkring.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*