Metformin som et potentielt anti-aging middel

Billede venligst udlånt af www.doctor-4-u.co.uk/

For nylig faldt jeg over et forskningsprojekt, som har været undervejs i et stykke tid, men som nu er tæt på at blive sat i søen.

Projektet går under navnet the TAME Trial, hvor TAME står for Targeting Aging with Metformin. Planen er at de førende forskningsinstitutioner i USA skal rekruttere 3000 personer i alderen 65-79 år til at indgå i et klinisk forsøg, hvor diabetesmidlet metformin skal testes for om det kan forebygge eller hæmme udviklingen af forskellige aldersbetingede sygdomme, herunder kræft, demens og hjerte-kar sygdom.

Et andet projekt, MILES (Metformin In Longevity Study), har faktisk allerede kørt, men det bør nok mest af alt opfattes som et pilot-studie, da der var få deltagere, og forsøgets varighed strakte sig over mindre end 2 måneder.

I Danmark er metformin et receptpligtigt middel, og det benyttes til at behandle personer med type II diabetes, idet det bl.a. stimulerer optagelsen af insulin, og reducerer frigivelse af glukose fra leveren. Patentet på metformin udløb tilbage i 2000, hvilket har gjort at midlet forhandles til en ganske lav pris.

Aldringsforskere har i årevis haft kendskab til at i forskellige dyremodeller (som nematoder, fluer, mus og rotter) har metformin haft livsforlængende effekt. Dette er dog endnu ikke dokumenteret for mennesker. Studier, hvor overlevelsen hos diabetespatienter i behandling med metformin sammenlignedes med en alderssvarende  gruppe ikke-diabetikere (som naturligvis ikke fik metformin), viste at diabetikerne gennemsnitligt levede længere. Dette kan naturligvis ikke føres som bevis for metformins egenskaber, da mange andre faktorer kan spille ind.

En af verdens førende aldringsforskere, professor David Sinclair, anser aldring som en sygdom. Så langt har de amerikanske forskergrupper dog ikke fået den amerikanske sundhedsstyrelse (FDA) til at gå, men myndigheden er gået med til at betegne aldring som en indikation, med mulighed for medicinsk behandling.

Selvom TAME projektet måske finder nogle sundhedsmæssige gevinster ved indtagelse af metformin, er det dog mindst lige så interessant at finde ud af om mekanismen blot skyldes effekter på insulin/glukose stofskiftet, som måske lige så vel kan opnås med sund kost. Men det er selvfølgelig lettere at tage en pille, frem for at tænke på at spise sundt… Derudover har metformin trods alt en del potentielle bivirkninger, som skal tages in mente.

Men uanset om metformin efter grundige kliniske studier bliver blåstemplet som et aldringshæmmende medikament eller ej, så har det banet vejen for at fremtidige patenterede, og nok langt dyrere, anti-aging piller kan komme i spil til behandling af en tilstand, som vi hidtil har opfattet som en naturlig del af livet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*