Yoga med Adriene

I løbet af det seneste halve års tid er jeg begyndt at inddrage yoga-øvelser som en del af mit træningsprogram.

Jeg har fundet, at yoga-sessioner bidrager med særligt et element, jeg konsekvent har negliceret førhen. Der er dog også andre positive elementer ved yoga, som jeg vil mene de fleste vil have glæde af.

Udstrækning af musklerne er noget jeg kun undtagelsesvist har praktiseret, og jeg er så småt begyndt at få øjnene op for at, særligt når man bliver ældre, kan der være nogle fordele i at vedligeholde sin bevægelsesfrihed i kroppens led, og øge opmærksomheden på en fornuftig kropsholdning. Jeg oplever også at min balanceevne ofte bliver sat på prøve under yoga – endnu et element, der er ganske væsentligt at holde ved lige livet igennem. Mange vil også opleve, at de generelt kommer i bedre kontakt med deres krop, og får stimuleret både styrke og udholdenhed. Derudover giver yoga tid til et mentalt frikvarter, og måske til lidt navlepilleri. De sidstnævnte ting finder jeg dog i nogle af de andre motionsaktiviteter, jeg deltager i.

Jeg vil her blankt erkende, at jeg er en total novice på området, og må endda bekende, at jeg kun har udøvet yoga hjemme på stuegulvet via youtube videoer – aldrig i et klasselokale. Derfor er der stadig mange ting jeg ikke har fanget ift. en del af bevægelserne, og det samme gør sig sikkert gældende for en stor del af yogaens fundementale principper. Jeg sammenligner mig selv lidt med nogle af de kinesiske kvinder, der står i parken og laver en serie af tai chi bevægelser uden at kende til det bagvedliggende fundament for hver enkelt bevægelse, men blot kan mærke, at det gør dem godt – og derfor giver det al mening i verden at gøre det på den måde.

Efter at have læst lidt i et par bøger om yoga – blandt andet Yogaens veje af Konstantin Konstantinou, kan jeg se, at der findes en hel række afarter af yoga, der lægger vægt på forskellige elementer – ikke blot fysiske, men også mentale og spirituelle. Jeg tænker at der er meget fornuft i forfatterens råd om at “det er vigtigt, at yogaen passer til det sted, man er i sit liv.” Er man i topform, eller har man helbredsmæssige skavanker, der skal tages hensyn til? Er det de fysiske øvelser, der betyder mest, eller skal det spirituelle aspekt fylde mere?

For mit vedkommende blev der ikke gjort så mange overvejelser. Jeg fik anbefalet at skrive “yoga with adriene” i søgefeltet på Youtube – og så dukkede der et hav af videoer op til fri afbenyttelse.

Adriene Mishler er en amerikansk entreprenør, der i 2012 startede Yoga With Adriene som en Youtube-kanal. Med omkring 10½ millioner abonnenter og over 600 videoer frit til rådighed er Adriene en af de mest populære (hvis ikke den mest populære) online yoga-lærere. Hun har desuden en abonnement-service for betalende medlemmer kaldet Find What Feels Good.

De altovervejende årsager til at jeg trækker Adrienes videoer frem i dette indslag er, at der er så mange sessioner at vælge mellem – og ikke mindst, at rigtig mange af videoerne tager hensyn til, at man kan være forskellige steder i forhold til smidighed, styrke og udholdenhed. Så forsøger jeg efter bedste evne at bære over med at videoerne ind imellem bærer præg af, at hendes hovedpublikum er kvinder, og at der nogle gange kan være lige lovlig meget overflødig plapren undervejs. Men både Adriene og hendes hund Benji er begge ganske charmerende, og de mange positive elementer er bestemt altdominerende.

Yoga for Runners er et fint eksempel på en session, der understøtter andre motionsaktiviteter:

“Yoga For Runners” fra 2019. Adriene har lavet flere videoer, der henvender sig til fx løbere.

Et andet eksempel er hendes tilbagevendende yoga-serie kaldet “30 days of Yoga”, hvor man dag for dag bliver guidet gennem øvelsesserier, der gradvist udvikler sig gennem forskellige temaer.

“30 Days of Yoga” fra 2015. I 2020 blev serien kaldt “Move – A 30 Day Yoga Journey”.

Hvis du som jeg er typen, der har motioneret løs, men aldrig rigtig brugt tid på mere ‘rolige’ aktiviteter, som udstrækning og åndedrætsøvelser så vil jeg klart anbefale dig at give yoga en chance. Og hvis du er mand, og fra den ‘gamle skole’, hvor de ovenstående videoer virker lige lovlig femi-orienterede, så start med at søge på “håndværker yoga” på Youtube. Så kan du starte dér, og senere finde vej til Adriene, når der skal mere variation til.

God træning!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*