The Primal Blueprint af Mark Sisson

Mark Sisson er amerikaner, og i sit hjemland er han bl.a. kendt for sin blog Mark’s Daily Apple, og for at have skrevet op til flere bøger om sundhed og fitness – heriblandt The Primal Blueprint, The Keto Reset Diet, Primal Endurance og Two Meals a Day.

Da Mark Sisson var i 20’erne var han elite-løber, og senere deltog han succesfuldt i triathlon-konkurrencer, og Ironman. Han har også en universitetsgrad i biologi.

The Primal Blueprint blev først udgivet i 2009, og er sidenhen blevet revideret og genudgivet flere gange. Den udgave, jeg har fået fat i er 4. udgave fra 2019.

Mark Sissons indgangsvinkel til sundhed- og fitness-verdenen er, at en optimal livsstil for mennesket er at se tilbage på hvordan vi levede for mere end 10.000 år siden – dengang da mennesket fortrinsvist ernærede sig som samlere/jægere. Efter Marks overbevisning har menneskets betvingen af afgrøder og husdyr ført til en kost- og livsstil, der koster dyrt i forhold til vores helbred.

I bogen bruger Mark den fiktive stenaldermand Grok, som det gode eksempel på, hvordan livet var for mennesket for mange tusinde år siden, og hvordan en hulemands naturlige rammer gav ham en langt sundere adfærd en det moderne menneskes. Denne adfærd omfatter både Groks “valg” af kost, og hvor hyppigt han spiste, samt hans aktivitetsniveau og -mønster.

En meget kort opsummering af de hovedemner, der gennemgås i The Primal Blueprint kan gives ved at opridse de leveregler, som Mark har opstillet for et optimalt sundt liv.

Mark Sisson har fordelt sine pointer på 10 leveregler:

#1 Spis planter og dyr

Lad både næringsrige planter og produkter fra dyreriget indgå i den daglige kostplan. Marks anbefalinger læner sig op af en palæo- eller stenalderkostplan.

#2 Undgå giftige ting

Med dette punkt pointerer Mark Sisson at man bør undgå forarbejdede fødevarer med masser af sukker, kerner og raffinerede vegetabilske olier, som ifølge ham alle øger inflammation i kroppen.

#3 Bevæg dig hyppigt

Mark anbefaler at stimulere stofskiftet ved at røre sig meget i løbet af dagen og inkludere let aerob motion.

#4 Lyft tunge ting

Kort, intens helkropstræning stimulerer muskelstyrke, og sinker aldringsprocesserne ifølge Mark.

#5 Sprint ind imellem

Mark foreslår at man ind imellem udfører korte sprint, hvor man giver sig helt ud, for at stimulere hormonprocesser, og genekspression, der har anti-aging effekt.

#6 Få masser af søvn

Tilstrækkelig søvn stimulerer immun-, hjerne- og endokrinfunktion.

#7 Leg

Der skal være tid til ustruktureret sjove aktiviteter som modvægt til dagligdagens stress og jag for metalt og fysisk velvære.

#8 Få rigeligt sollys

Sollys stimulerer dannelsen af D-vitamin, som ifølge Mark beskytter mod cancer og stimulerer normal cellefunktion.

#9 Undgå dumme fejltagelser

Undgå at tage unødige chancer, der bringer helbredet i fare.

#10 Brug din hjerne

Det mentale helbred bør stimuleres ved at indgå i kreative, intellektuelle sammenhænge.

 

I bogen gennemgås de ovenstående leveregler og de sidestilles ofte med hvordan det moderne menneske rent faktisk lever, og hvor nedbrydende det er for sundhedsstilstanden.

Hvis jeg skal trække en pointe frem, som jeg finder er den mest relevante af Mark Sissons budskaber i forhold til gode sundhedsvalg, så er det nok i forhold til forarbejdet sukker. Og i forhold til vægtkontrol spiller indtaget af kulhydrat, særligt i form af forarbejdet sukker, en central rolle. I The Primal Blueprint udstilles dette ved The Carbohydrate Curve.

“The Primal Blueprint Carbohydrate Curve”. der illustrerer indtag af kulhydrat, herunder sukkerarter, i forhold til vægtkontrol. Fra Mark’s Daily Apple.

Jeg finder at mange af Mark Sissons leveregler og råd i bogen giver fin mening. Præsentation af en del af de historiske præmisser for menneskets overgang fra et sundt jægersamfund til et degenereret bondesamfund køber jeg ikke helt (læs evt. her) Desuden synes jeg, at præsentationen af hulemanden Grok’s livsstil er lige lovlig romantiseret, men sat over for det modernes menneskes livsstil, fanger man trods alt hovedpointerne.

Jeg er heller ikke helt enig i den palæo-orienterede kostplan, der forsager mange næringsrige ‘moderne’ fødevarer, men i det mindste anbefaler Mark dog, at der ikke er grund til at være fastlåst i ting der kun (efter sigende) fandtes i stenalderen.

Mark hylder også en motionsform, hvor pulsen bevidst holdes i en lav zone for optimal sundhedseffekt. Denne træningsfilosofi er udviklet af Phil Maffetone, og betegnes for “180 minus alder” – altså at den maksimale træningspuls holdes under 180 minus din alder. Efter min mening er denne træningsfilosofi ikke specielt egnet for det fleste, men det vil jeg uddybe i et fremtidigt indlæg.

 

Overordnet vil jeg dog klart anbefale bogen. Den er på engelsk, men er skrevet i et letlæseligt sprog – og den indeholder mange gode råd (mange er ligefremme og nogle er tankevækkende) for en sund livsstil. Så hvis man har brug for lidt motivation for at udskifte nogle af sine dårlige vaner med nogle sunde, så er det bestemt muligt at finde inspiration i The Primal Blueprint.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*