Indtag af protein og levetid ifølge Dr Brian Stanfield

Dr. Brian Stanfield er en yngre praktiserende New Zealansk læge, der interesserer sig for life-hacks, der potentielt kan forlænge livet, særligt i form af kosttilskud.

Jeg ved ikke om det er helt up to date, men på hans hjemmeside kan man finde et eksempel på hans daglige supplement stack, som omfatter mere end blot en multivitaminpille.

Dr. Stanfield kører også en Youtube-kanal, hvor han jævnligt gennemgår nye forskningsresultater omkring anti-aging kosttilskud, og kommmer ofte med sine egne overvejelser om det noget han selv vil have med i sin stack.

Nå, men forleden faldt jeg over en af hans videoer, hvor han faktisk ikke fokuserer på kosttilskud, men i stedet for protein-indtag og levetid.

Pointen med Dr Stanfields video Ideal PROTEIN Intake Discovered For Muscle and Longevity er, at den mængde protein i kosten, der er optimal for opbygning og vedligehold af muskelmasse ikke svarer til det der er optimalt, hvis man ønsker at leve længst muligt.

I sin videogennemgang henviser Dr Stanfield til oversigtsartikler, der peger på at en kost rig på kulhydrat og reducerede mængder protein har positive konsekvenser for aldring og levetid. Det skulle særligt være kødproteins højere indhold af den essentielle aminosyre methionin, der har negative konsekvenser i forhold til aldring og levetid. Dr Stanfield bruger ikke meget tid på at uddybe, hvilke studier der viser at dette er tilfældet hos mennesker, men viser i stedet opsummeringen fra nogle musestudier. Ganske interessant viste resultaterne fra disse dyreforsøg, at mus, der levede på en kost med en lav ratio af protein/kulhydrat levede markant længere – og som en sidebemærkning kunne det tolkes som at generel kalorierestriktion betyder mindre end at reducere proteinindtaget.

Tilbage til mennesker, så finder Dr Stanfield ikke rigtig nogle studier frem, der har fundet frem til det optimale niveau for proteinindtag hos voksne. I stedet henviser han til forskeren Valter Longo, der foreslår at et voksent menneske indtager i området 0,68-0,79 gram protein pr kg kropsvægt om dagen gennem kosten (fortrinsvist plantebaseret for at undgå aminosyren methionin mest muligt).

Det ligger faktisk rimeligt på linje med Fødevarestyrelsen og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA), som anbefaler et niveau på 0,83 gram protein pr kg kropsvægt pr dag (dog uden en henstilling til at det bør være plantebaseret protein).

Dr Stanfields overvejelse er dog, at The International Soceity of Sports Nutrition angiver 1,4 – 2,0 gram protein pr kg kropsvægt pr dag, som det adækvate, hvis man ønsker at øge og vedligeholde muskelmasse. Jeg ved ikke helt hvilken myndighed dette Society repræsenterer, men jeg tænker, at disse anbefalinger er møntet på atleter, der generelt er mere fysisk aktive end gennemsnitsbefolkningen, og som ikke nødvendigvis bliver inkluderet på mest optimal vis i de studier, der korrelerer højere proteinindtag til kortere levetid. I alt fald er der også studier, der peger på at større muskelstyrke korrelerer med lavere dødelighed.

Dr Stanfield har en idé om at der må findes et sweet spot – altså et proteinindtag der tillader muskelvækst, men ikke har så negative konsekvenser for stofskifteprocesser, der tilsyneladende indvirker negativt på levetiden. Hans forslag til et dagligt proteinindtag ender på 1 gram pr kg kropsvægt pr dag, fortrinsvist plantebaseret. Hvordan han rent videnskabeligt lander på præcis den værdi fremgår ikke helt klart, men det lyder da som en ganske fornuftigt niveau, hvis man ikke er hardcore atlet.

Der hvor disse overvejelser begynder at virke lidt grynede er, at anbefalingerne fra stort set alle autoriteter slår på et øget proteinindtag for ældre over 65 år bl.a. for at hæmme alvorlig aldersrelateret tab af muskelstyrke, sarkopeni.

Skal man som yngre spise mindre protein og så øge mængden når man bliver ældre? Lever man virkelig længere, hvis man mest muligt undgår aminosyren methionin ved at basere sit indtag af protein på plantebaserede produkter?

Jeg må erkende, at jeg står tilbage med et indtryk af, at der endnu ikke er fuldstændigt greb om betydningen af proteinindtag, og at Dr Stanfields betragtninger ikke er helt videnskabeligt på plads i denne sammenhæng. De sidste ord i debatten omkring den optimale mængde protein i kosten i forhold til levetid er endnu ikke sagt.

Jeg kan dog stadig anbefale mange af Dr Stanfields andre videoer. Han er bl.a. gået lidt i kødet på aldringsforskeren David Sinclair, og nogle af dennes lidt kontroversieller forskningsresultater.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*