5 hapsere fra sommerland

Her er 5 fakta om kroppen hapset fra specialmagasinet Overraskende ny viden om kroppen i serien Videnskab Fakta. Denne gang har jeg ikke faktatjekket oplysningerne, men videregiver dem ufiltreret, og med kun få ledsagekommentarer:

  • Et menneske producerer typisk cirka 1,5 liter slim eller snot om dagen (side 131).
  • Det estimeres, at der er 455.000 mennesker i verden, som er over 100 år gamle. I 2050 forventes tallet at være ni gange større (side 123).
  • Hjernens evne til at lagre information er et omdiskuteret emne, og der er tilsyneladende store forskelle på den estimerede kapacitet. Nogle har givet et bud på, at hjernens lagerkapacitet svarer til omkring 1 terabyte (1000 gigabytes), hvilket matches af Apples Iphone 13 Pro Max flagskibsmodel. Det får én til at tænke, at denne værdi måske er lidt lavt sat. Andre har estimeret hjernens lagerplads til 2,5 petabytes, hvilket er lig med 2,5 millioner gigabytes (side 104).
  • Tarmens overflade er ikke på størrelse med en fodboldbane, selv hvis hele slimhinden bredes ud – som man eller stadig kan læse rundt omkring. Forskere på universitetet i Göteborg lavede en beregning ved at kigge på tarmvæggens folder, på såkaldte villi og endelig på epithelets såkaldte mikrovilli, og fandt frem til et samlet areal på 32 m2, hvilket er et ganske stort område, men væsentligt mindre end en foboldbane, som er minimum 4000 m2 (side 77).
  • Det nyeste estimat af antallet af celler i en menneskekrop er på 37,2 billioner celler (side 98). Tidligere estimater har ofte ligget mellem 10 og 100 billioner celler. Tallet omfatter kroppens egne celler, og ikke udefrakommende mikroorganismer, der bruger os som vært. Det estimeres i øvrigt, at en gennemsnitsmand på 70 kg indeholder 200 gram bakterier, svarende til 380 billioner (side 52).

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*