Mørk hud ældes langsommere end lys

En af de korte ’artikler’ i magasinet Overraskende ny viden om kroppen i serien Videnskab fakta (udgivet af Bonnier Publications International) handler om hudens aldring… og har titlen: Ældes lys hud mere end mørk? Og det var egentlig tanken blot at opridse informationen fra artiklen, men endnu en gang kunne jeg ikke lade være med at lægge en smule mere til…

Sammenlignet med lys skandinavisk hud ældes hud hos folk med afrikansk afstamning generelt langsommere. Årsagen til det beskrives ikke i den kortfattede tekst i Overraskende ny viden om kroppen – artiklen er sammenlagt på under 300 ord. Men hovedårsagen er faktisk, at hudens yderste lag (overhud eller epidermis) indeholder meget mere af farvestoffet melanin hos personer af afrikansk afstamning set i forhold til personer med lys hud. Melanin er et farvestof, der dannes når huden udsættes for sollys og bliver solbrændt. Melanin agerer naturlig solfaktor og beskytter således huden mod solens stråler, hvilket også forklarer hvorfor personer med meget mørk hud har omkring 10 gange mindre risiko for at udvikle hudkræft end lyse personer. Derfor giver det også mening, at mørk hud er mindre følsom for fotoaldring (engelsk: photoaging), som er generelle akkumulerede skader på huden over tid forårsaget af solens UV stråler. Den rynkedannelse, som forårsages af sollys er et eksempel på såkaldt ekstrinsisk aldring – via udefrakommende påvirkning. Såkaldt intrinsisk aldring (via indefrakommende påvirkning) spiller også en væsentlig rolle for hudens aldring. Det omfatter faktorer som kronologisk aldring med aldersbetingede skade på vævet og udtrætning af stamceller, som delvist er betinget af arvelighed. Noget tyder på, at der også generelt er intrinsiske faktorer, der spiller en vis rolle for den langsommere aldring af huden hos mørke personer. Visse studier har fundet, at læderhuden (dermis) hos personer med afrikansk afstamning og med meget mørk hud er tykkere og indeholder flere celler (fibroblaster), der vedligeholder bindevævet sammenlignet med personer med lys skandinavisk hud.

Bemærk, at både lys og mørk hud påvirkes af solen, og i kraftigt sollys kan huden under alle omstændigheder have glæde af en god solcreme for at hæmme fotoaldring. Hvis man har mørk hud, skal man være opmærksom på, at når der er mindre intens sol, som ved de nordiske breddegrader, danner kroppen formentlig ikke tilstrækkeligt D-vitamin.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*