5 yderligere hapsere fra sommerland

Tid under parasollen giver mulighed for at bladre lidt i de populærvidenskabelige magasiner, jeg havde med bagagen. Ud af de små korte artikler og infobokse jeg har læst i Illustreret Videnskabs specialmagasin: Hjernens mysterier har jeg gengivet information fra 5 emner, som jeg selv fandt interessante da jeg læste dem:

  • Motion gør hjernen større. Resultaterne, der henvises til her er baseret på dyreforsøg, hvor man har bl.a. har sammenlignet mus der placeres i omgivelser, med adgang til masser af fysisk aktivitet, som fx løbehjul – med mus der ikke får rørt sig så meget. Forøgelsen af hjernemasse hos musene skyldes både en stimulering af forbindelser mellem neuroner og en tilvækst af neuroner.
  • Hjernen kan danne nye neuroner. Før i tiden mente man, at antallet af neuroner i menneskehjernen er fastlagt fra fødslen, og at der ikke kunne dannes nye når nerveceller går til grunde. Dette er generelt også tilfældet, men forskere har ind til videre fundet 2 steder i hjernen, hvor der kan opstå nye neuroner i voksenalderen. I forhjernen kan der dannes nye celler i sideventriklerne, hvorefter cellerne vandrer til lugtkolben og er med til at bearbejde dufteindtryk. Desuden kan der dannes nye neuroner i hippocampus hvis hjernen stimuleres af fysisk aktivitet eller hvis hjernen stilles over for mental udfordring.
  • Fakta om smag og lugt. Tæt på 80% af smagsoplevelsen (naturligvis varierende med den fødevare man smager på) baserer sig på lugtesansen. Når et fødeemne indtages, og evt. tygges frigives molekyler, som påvirker tungens smagsløg, som indeholder sanseceller (størstedelen af mundhulens smagsløg sidder på tungen). Enzymer i spyttet hjælper til yderligere frigivelse af smagsmolekyler. Nogle af de frigjorte stoffer vil være flygtige og kan bl.a. bevæge sig op i næsehulen under vejtrækning. I næsehulen sidder der også sanseceller, som registrerer lugt og smag. Tungens smagsløg og næsehulens sanseceller er begge forbundet til nervesystemet, som sender signaler til hjernen, som forarbejder lugt og smag til et samlet indtryk.
  • Fotoreceptorer i øjets nethinde. Sanseceller er fordelt over det meste af kroppen, men omkring 70% er lokaliseret i øjnene- svarende til ca. 125 millioner celler. Omkring 95% af disse kaldes stave, og er fordelt over hele nethinden. De skelner mellem lys og mørke. 5% af sansecellerne kaldes tapper, og de er ansvarlige for vores farvesyn. De sidder koncentreret i et område, der kaldes den gule plet. Tapperne er meget mere lysfølsomme end stavene.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*