Grundlæggende årsager til overvægt

Der kan ikke herske tvivl om at baggrunden for at man udvikler overvægt kan koges helt ned til et spørgsmål om at energiindtaget fra kosten overstiger kroppens energiforbrug.

Men at gå fra denne simple sammenhæng til en samlet forståelse for hvorfor nogle udvikler overvægt mens andre ikke gør er formentlig langt mere kompleks end at førstnævnte blot spiser for meget.

Et dansk videnskabeligt studie udgivet i december 2022 er med til at prikke til tanken om at overvægt i bund og grund kan koges ned til en form for spiseforstyrrelse.

Hovedessensen i dette studie er, at der kan være en væsentlig variation i forhold til personers evne til at optage energi og næring fra føden. Tilsyneladende skyldes denne variation sammensætningen af mikrobiomet i tarmen. Resultaterne understøttes bl.a. af en række tidligere undersøgelser på forsøgsdyr. Læs evt. om det danske studie her.

Det betyder, at baggrunden for at man udvikler overvægt principielt inddeles i 3 hovedgrupper:

  1. Appetitten er ude balance, hvilket fører til at den naturlige energibalance bliver forskubbet så kroppen får tilført flere kalorier end den forbruger.
  2. Stofskiftet er ude af balance, så et energiindtag, der normalt vil medføre vægtstabilitet, i stedet fører til vægtøgning.
  3. Optagelsen af energi fra kosten er mere effektiv end normalt, og fører til vægtøgning, på trods af et indtag, der almindeligvis vil skabe energibalance.

Af de ovenstående kategorier er det altovervejende personer i gruppe 1, der er i fokus. Og der kan være en lang række forhold og forklaringer på, hvorfor appetitreguleringen er ude af balance, lige fra bestemte genetiske og endokrine lidelser hen over psykiske syndromer til manglende opmærksomhed omkring kostens sammensætning eller en sød tand der er lidt ude af kontrol. Det er dette som lidt grovkornet kan kategoriseres som spiseforstyrrelser. Det er nok langt størsteparten af overvægtige, der hører til i gruppe 1. Det er også her appetitregulerende medicin, som semaglutid kan spille en rolle for regulering af overvægten. Det bliver interessant at se, hvor stor en rolle denne type medicin kommer til at spille i forhold til den rullende fedmeepidemi i Vesten – og om det i sidste ende bliver en sovepude ift. at bruge sund fornuft til kostplanlægning.

Selvom appetitreguleringen også kan være et issue for folk med stofskifteproblemer, så er der personer som hører til i gruppe 2, hvor overvægt skyldes at kroppens energiomsætning er kommet ud af balance. Det er tvivlsomt, at personer i denne gruppe har megen glæde af appetitregulerende tiltag, og det er formentlig her man vil kunne finde de som ikke taber sig nævneværdigt, selv ved medicinering med præparater som semaglutid. Det dansk-opfundne præparat Letigen er et godt eksempel på, at det ikke er ligetil og omkostningsfrit at forsøge at pille ved stofskiftet. Slankemidlet indeholdt efedrin og koffein, og en væsentlig effekt af Letigen var en forøgelse af forbrændingen. Lægemiddelstyrelsen valgte dog at trække godkendelsen af præparatet tilbage efter mistanke om at bivirkninger havde afstedkommet flere dødsfald. Det var tilbage i 2002. Der findes også nyere tilløb til at finde midler, der kan stimulere vægttab via en påvirkning af stofskiftet, bl.a. et præparat, Tesomet, bragt på banen af en dansk forskningsgruppe. Men også dette projekt ser ud til at være kørt ud i sandet. Det tyder altså på at der endnu ikke er kommet hul på bylden i forhold til en effektiv og sikker behandling på denne front – nok i høj grad pga. manglende indsigt i samspillet mellem hormoner og stofskifte.

De senere års øgede indsigt i tarmfloraens betydning for vores generelle ve og vel har medført, at forskere er begyndt at få øje for at mikrobiomet også kan have indflydelse på, hvor meget energi kroppen får ud af den føde vi indtager. Det betyder, at selvom en kalorie er en kalorie, så betyder den måske mere for nogle end for andre. Hvor mange overvægtige hører til i gruppe 3? Først skal det reelt afklares om en bestemt tarmflora oftere fører til overvægt eller om overvægtige oftere har en bestemt tarmflora. Det bliver interessant at se om der vitterligt er en årsagssammenhæng mellem vores tarmflora og overvægt, og i så fald vil der i hælene på den erkendelse blive udviklet behandlingstiltag til optimering af sammensætningen af mikroorganismer i tarmsystemet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*