Sødemidler og kræft

Den senere tid har der været en del diskussion omkring kunstige sødemidler i forhold til deres indflydelse på helbredet. En af de artikler, der for alvor skabte lidt røre i andedammen, i alt fald i videnskabelige kredse, var et studie fra september 2022, der viste at indtag af forskellige sødemidler kunne påvirke tarmfloraen markant og medførte en dårlige glukose tolerance (læs om undersøgelsen her). Forskerne kunne dog ikke udtale sig om hvorvidt forandringen af tarmfloraen var en skidt ting i sig selv, og i øvrigt rettede det sig op relativt kort tid efter ophør af indtagelse af sødemidlerne.

Faktisk er der et videnskabeligt studie, der udkom et halvt års tid tidligere, som også peger på nogle kedelige effekter ved indtagelse af sødemidler som aspartam (E951) og acesulfame-K (E950). Forskerne brugte data fra The NutriNet-Santé Study baseret på online spørgeskemaundersøgelser fra over 100.000 franske deltagere, fulgt i næsten 8 år. Når der blev taget højde for mulige confounders, som alder, rygning, BMI osv. konkluderede forskerne, at indtagelse af kunstige sødemidler kunne associeres med øget risiko for at få kræft.

“Results from this large-scale population-based cohort study suggest a positive association between higher intake of artificial sweeteners (especially aspartame and acesulfame-K) and overall cancer risk.” Debra et al, PloS Medicine, 2022.

Det er værd at få med, at den øgede kræftrisiko fandtes ved sammenligning med de, som ikke indtog kunstige sødemidler, og samtidig ikke indtog sukker i større mængder end anbefalet af myndighederne (<10% af det daglige energiindtag fra sukker). Ved en sammenligning af indtagelse af kunstige sødemidler og et indtag af sukker i større mængder end anbefalet var der ikke en forskel i risikoen for at udvikle kræft. Forskerne kunne naturligvis heller ikke udelukke, at de ikke havde taget højde for alle forstyrrende faktorer, samtidig med at der var en lille bias i forhold til studiets deltagere. Så som altid for denne type befolkningsstudier er der en del usikkerhed omkring årsag-sammenhængen.

Og inden man alligevel begynder at gå i panik, og hælder sin Pepsi Max i håndvasken er det måske også værd at vide, at der er andre lignende studier, som peger i en anden retning. Dr. Layne Norton, der kører Youtube-kanalen Biolayne, gjorde mig i en video opmærksom på et videnskabeligt arbejde udgivet i november 2022. I dette studie havde man brugt et amerikansk register, National Health and Nutrition Survey (NHANES) baseret på data i perioden 1988-1994 (næsten 16.000 deltagere) og 1999-2018 (næsten 49.000 deltagere).

“Results from this large and nationally representative study of the US population, based on NHANES data from 1988–1994 and 1999–2018, show no association between higher intake of low-calorie sweeteners and overall cancer mortality risk.” Fulgoni et al, Nutrients, 2022.

Modsat det franske studie er konklusionen af det amerikanske studie, at der ikke er en association mellem indtag af kunstige sødemidler og risiko for at dø af kræft. Bemærk, at det ikke er helt det samme, som er undersøgt i de to studier; i den franske var det at udvikle kræft, og i det amerikanske at dø af kræft. Til gængæld kørte det amerikanske studie over væsentlig længere tid, hvilket kan forsvare at sætte de to studier op mod hinanden alligevel.

Hvad er så den endelige konklusion?

Som det ofte er tilfældet med befolkningsundersøgelser er svaret ikke helt klart og entydigt.

Set fra mit perspektiv er rådet stadig: indtag fødemidler der indeholder tilsat sukker eller sødemidler med måde. Hvis der er behov for at stimulere ‘den søde tand’ så er produkter med sødemidler at foretrække i de fleste tilfælde – særligt hvis der er behov for vægttab.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*