Er metformin ude i kulden som anti-aging middel?

Tilbage i oktober 2021 skrev jeg et indlæg om metformin som et potentielt anti-aging middel.

På det tidspunkt havde en række forskere været i færd med at danne et konglomerat under en fane kaldet The TAME Trial (TAME står for Targeting Aging with Metformin).

Forleden besøgte jeg den officielle hjemmeside for TAME for en statusopdatering. Interessant nok ser det ud til at være gået lidt i stå – i alt fald ser det ud til at der ikke rigtig har været nogen opdatering på sitet siden jeg sidst kiggede i 2021.

Det kan være, at der kører en masse bag kulisserne, som af en eller anden årsag ikke er diffunderet videre til det offentlige site. Strategisk set virker det dog ikke særligt velovervejet, hvis organisationen ønsker at promovere en fremdrift i projektet. En anden forklaring kan være, at projektet simpelt hen er gået mere eller mindre i dvale.

Jeg kan forstå, at farma-industrien generelt ikke har den store økonomiske interesse i metformin, da patentet udløb i 2000. Men man skulle tro, at forsker-profilerne, der bl.a. tæller David Sinclair, sagtens kan tiltrække tilstrækkelig opmærksomhed og funding til projektet.

Medmindre hele projektet ikke længere er så interessant!

Den New Zealandske læge Brian Stanfield, der kører en Youtube-kanal om netop anti-aging tiltag, har for nylig lavet et indlæg med titlen: Metformin for Anti-Aging: Disproved and Dangerous.

Den første optimisme omkring metformin bl.a. byggede på dyreforsøg og et observationelt studie på diabetespatienter, der levede længere end forventet ved behandling med metformin. Dr. Stanfield henviser til nogle nylige resultater, der peger på at resultater fra dyr og diabetespatienter nok ikke kan overføres til raske mennesker.

Et af de studier Dr. Stanfield refererer til er en undersøgelse, der inkluderede personer med høj risiko for at udvikle type 2 diabetes, men altså var non-diabetikere. Hvor metformin var med til at forebygge udvikling af diabetes havde det ikke nogen effekt på dødeligheden i undersøgelsesperioden.

Dr. Stanfield henviste desuden til at det bestemt ikke er alle muse- og rotteforsøg, der har vist en overbevisende positiv effekt af metformin på levealder. Det er der også andre, som har kigget på. En detaljeret udredning af, hvorfor resultaterne fra dyreforsøgene varierer og hvorfor de ikke bør ekstrapoleres til mennesker vil gøre dette indlæg mere langhåret end nødvendigt. Læs denne fascinerende artikelserie, hvis du vil dykke længere ned i dette.

Pointen er, at der rent faktisk ikke er overbevisende videnskabeligt belæg for at konkludere, at metformintilskud har stort potentiale for en anti-aging effekt på mennesker.

Men hvorfor kalder Dr. Stanfield metformin for farligt i sit Youtube indlæg? Som læge udskriver han det selv hyppigt i sin praksis til diabetespatienter. Det er nok mest af alt for at understrege, at han ikke finder det meningsfuldt at raske mennesker indtager metformin, snarere end at det udgør en akut fare.

Men der er faktisk et issue omkring metformin, som har undret mig siden jeg hørte, at aldringsforsker David Sinclair tog det dagligt; at det har en negativ indvirkning på muskler ved træning. Dr. Sinclair forsøgte at kompensere ved at time sit indtag af metformin i forhold til træning. Det virker dog ikke særligt logisk, at der skulle være en decideret anti-aging virkning for et medikament, som har den bivirkning, at det reducerer de positive effekter ved muskeltræning og muligvis fører til en reduktion i testosteron-niveauet hos mænd.

Så det er meget muligt, at vi i fremtiden ikke kommer til at høre om metformin som en generel “behandling” mod aldring.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*