WHO anbefaler at man undgår kunstige sødemidler i kosten

The World Health Organisation, WHO, har netop (den 15. maj 2023) udgivet en ny anbefaling omkring brug af kunstige sødemidler.

En smule overraskende er det en anbefaling, som er rimelig klar i spyttet: kunstige sødemidler bør ikke benyttes som en del af en strategi for at tabe sig eller holde vægten.

“Replacing free sugers with non-sugar sweeteners does not help with weight control in the long term… Non-sugar sweeteners are not essential dietary factors and have no nutritional value. People should reduce the sweetnes of the diet altogether, starting early in life, to improve their health.” Francesco Branca, WHO.

Baggrunden er ifølge WHO videnskabelige data, der peger på, at på den lange bane, hjælper brug af kunstige sødemidler ikke på vægtkontrol hos børn og voksne. Desuden er brugen af kunstige sødemidler over længere tid associeret til  øget risiko for at udvikle type 2 diabetes, hjerte-kar sygdom og øget dødelighed hos voksne.

Ifølge rapporten er et højt indtag af kunstige sødemidler forbundet med 23-34% forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes, 32% øget risiko for at udvikle hjerte-kar sygdom. Desuden er særligt saccharin-indtag associeret med øget risiko for at udvikle blærecancer. Rapporten noterer sig dog, at der er en risiko for at reverse causation farver resultaterne i de befolkningsundersøgelser, der ligger til grund for konklusionerne; altså at personer der allerede har forhøjet risiko for at udvikle en af de ovennævnte sygdomme har større tendens til at øge sit indtag af kunstige sødemidler.

Anbefalingerne omfatter en lang række sødemidler, inklusive aspartam, sucralose, acesulfame K, saccharin, cyclamat, advantam, neotam (newtame) og stevia.

Du kan hente den officielle guideline på WHO’s hjemmeside her.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*