Sommeraktiviteter i ferieland, Kreta

Jeg har taget tilløb til at skrive et indlæg om mine sommerferieaktiviteter på Kreta op til flere gange, men spøjst nok har mine skriblerier forputtet sig hver gang.

Familien har holdt ferie på Kreta utallige gange fordelt på 3-4 forskellige lokaliteter. Nogle familiemedlemmer sætter særlig stor pris på den sol og varme, som, der stort set er garanti for i juli-august måned. Netop solen og de høje temperaturer sætter dog umiddelbart også nogle begrænsninger for udendørs aktivitetsmuligheder midt på dagen. Vi har dog fundet en helt fin ordning, hvor eventuel udendørs motion som løb og gang kan planlægges til morgentimerne eller henad aften – og så kan den varmeste periode, formiddag/eftermiddag, benyttes til det som daseferie lægger op til, fx strandtid. På stranden er der trods alt mulighed for lidt aktiviteter, som en svømmetur, hvis man ikke føler at morgenløbeturen var nok. Jeg medbringer ofte træningselastikker i kufferten, og når der er aircondition anlæg i lejligheden giver det mulighed for at lægge lidt styrketræning ind præcis når det passer én.

Faktisk er der udmærkede korte vandreruter flere steder på Kreta, og jeg har prøvet flere af dem, enten ved at følge et kort eller ved en guidet tur. Fra mange feriedestinationer er der også mulighed for at tage en tur til Samaria-kløften og gå den ca 16 km lange og flotte tur. Der er dog også andre mindre kendte kløfter, man kan besøge. Husk dog at solen ofte gør sit arbejde allerede fra tidligt på formiddagen.

På vores ture til Kreta er vi stødt på ét sted, som på trods af, at det som andre turistdestinationer er gearet til at nordeuropærere kan blive branket på stranden om dagen og gå på beværtninger om aftenen – så har kommunen eller staten holdt fast på et mindre areal, som ligger tæt på stranden. Så i stedet for at huse hoteller eller restauranter er der en park, som agerer buffer mellem hotellerne og strandområdet. Og det ser ud til at alle, både turisterne og de lokale, finder at parken er en fin lille oase i sommerlandet.

Selvom der en fin rute inde i parken er stien lidt ujævn, så en del af de, der løber eller går, tager den på vejen rundt om selve parken. Det er min, og tilsyneladende mange andres favoritrute, for der er ofte en hel del folk i gang med at tage runder á ca. 1,1 km. Her ses turister og lokale motionere blandt hinanden, både yngre og ældre.

Blandt træerne er der et par steder, hvor lokale har skruet pullup-bars op mellem to træer (faktisk 2 forskellige steder), og de bruges jævnligt til både dette formål, og i kombination med forskellige former for udstyr, folk har med – fx træningselastikker.

I en lysning i parken findes en rydning med et basketnet, og lidt længere fremme ligger en petanque-bane, som også tiltrækker de lokale, dog blandt det lidt ældre segment. I lysningen ses også et udendørs træningsmaskiner med mulighed for at lave ældrevenlig let styrketræning. Midt på dagen er der dog sjældent nogle i gang. Et nyligt tiltag for de yngre er en legeplads komplet med gynger, sørøverskib og forhindringsbane – der inviterer til børn i bevægelse.

Område med senior-venligt træningsudstyr. Det kan anbefales at undlade at benytte det midt på dagen.

Parken huser også flere former for mere organiseret sommertræning. Mountainbikeklubben, med deltagere i et bredt aldersspektrum, har jævnligt morgenture rundt mellem cyprestræerne. Jeg har også oplevet at den lokale karateklub bruger et ryddet område til udendørstræning, med kampråb i konkurrence med larmen fra cikaderne. Samme område bruges jævnligt til yogaseancer.

Forholdene omkring parken inviterer også til forskellige aktiviteter. Naturligvis er der de nærliggende strande, med vandaktiviteter. I perioder, er der ved en af strandene, organiseret svømmetræning for de lokale børn. Der er beach-volleybaner, der også bruges til strand-tennis, samt andre sandbaner hvor der ind imellem spilles fodbold og noget, som jeg tror er en form for strandhåndbold. Sidstnævnte virkede meget organiseret, med træner og det hele, så der må eksistere en formel sport i det regi. Der findes også en decideret fodboldbane efter officielle mål med kunstgræs. Den benyttes kun til fodboldtræning på specifikke tidspunkter, så der er masser af mulighed for at benytte den. Jeg blev da også inviteret til at bruge den som løbebane af en lokal. Det kan være ganske rart at løbe på et jævnt plant underlag uden at skulle være opmærksom på trafik, men generelt fandt jeg, at min rute omkring parken var mere inspirerende.

Min pointe med denne beskrivelse er dels, at man behøver ikke at drage til La Santa man ønsker at være aktiv i sin ferie, og man kan sagtens rejse til destinationer, der traditionelt forbindes med daseferie og holde fast i nogle motionsvaner, hvis det er det man har lyst til. Der skal ikke så meget til. Den anden del af pointen, er at på trods af det varme klima på Kreta, så er der faktisk mange af de både de lokale og turister, som er fysisk aktive også om sommeren – i alt fald i det område, hvor vi var på ferie. Mange ældre tager til stranden og får en frisk morgendukkert, og her er klimaet naturligvis en fordel. Andre går eller løber omkring eller i parken, også typisk om morgenen, hvor temperaturen endnu er relativt mild. Mens turisterne udgør en stor del af de som løber og går, så er parken og faciliteterne omkring den i høj grad også møntet på grækerne selv. Så lidt simpel ‘byplanlægning’ kan inspirere til lidt daglig aktivitet.

God aktiv sommer!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*