Er kaffe vanddrivende?

De høje temperaturer, særligt i Sydeuropa, har givet anledning til nyhedsartikler om råd til at huske at drikke tilstrækkeligt.

I indslaget Det gør den stille dræber ved kroppen – og sådan holder du dig kølig i ekstrem varme på Dr.dk pointeres det hvor vigtigt det er at fokusere på opretholde væskebalancen, under en ekstrem hedebølge. Blandt andet henviser artiklen til:

“Det anbefales at drikke cirka to liter væske om dagen i Danmark. Men hvis man befinder sig i en voldsom hedebølge, kan behovet være to-tre gange større, og her kan det være rigtig svært for ældre at følge med. Men det er dog virkelig vigtigt at drikke nok, hvis man befinder sig i ekstrem varme. Hverken kaffe, the eller alkohol tæller med i det regnskab, da alle tre dele er vanddrivende og giver et væsketab.” Dr Nyheder 16. juli 2023.

Nu er det næppe varme drikke de fleste drikker mest af på en rigtig varm dag, men jeg har før hørt om, at man ikke kan tælle kaffe og the med i sit indtag af væske fordi det er vanddrivende. Den formulering har altid vækket undren hos mig. Måske jeg tager det for bogstaveligt, men hvis vi tager en tænkt situation, hvor man kun har adgang til the og kaffe ad libitum, så har jeg lidt svært ved at forestille mig, at man vil dø af væskemangel. Jeg er sikker på, at det sundhedsmæssigt ikke er optimalt at al væske indtages i denne form over længere tid, men jeg kan ikke tro at man dør af tørst.

Jeg har lidt på fornemmelsen, at Dr Nyheder i denne situation har misforstået en reference og blot har formuleret sig tilstrækkelig kluntet til at sådan én som mig hæfter mig ved det. Artiklen henviser bl.a. til et indslag på Patienthåndbogen på Sundhed.dk: Hedeslag og overophedning. Her står:

Drik rigeligt med vand, før du går ud i varmen. Fortsæt med at drikke vand jævnligt i løbet af dagen og spis saltholdige fødeemner. Hold dig til vand eller sportsdrik med tilsatte salte, drik ikke særlig meget te, kaffe, cola eller alkohol. Disse drikke har nemlig en vanddrivende effekt og bidrager dermed til vandtabet fra kroppen. Fra: Hedeslag og overophedning på Sundhed.dk.

Det kan man måske også tolke på forskellig vis. Jeg tænker dog, at der menes, at hvis man er i en situation, hvor alt ens væskeindtag betyder noget, og det gælder om at minimere væsketabet og optimere opretholdelsen af væskebalancen, så er det bedst at skrue ned for kaffe og the til fordel for vand og sportsdrikke med elektrolytter. Den vanddrivende effekt fra kaffe og the bidrager til, at man netto mister mere væske end, hvis man kun drikker vand (cola og alkohol er også inkluderet i denne anbefaling). Det er ikke sådan at kaffe eller the (eller cola for den sags skyld) giver et decideret minus i væskeregnskabet.

At kaffe og the højst er mildt dehydrerende kan man finde i flere indslag, inklusive et, der tidligere er publiceret på dr.dk: 1, 2, 3, 4, 5, 6.

I øvrigt er det nævnte indslag på Sundhed.dk om overophedning en gennemlæsning værd, særligt hvis man skal til Sydeuropa inden for den nærmeste fremtid. Udover gode råd omkring hvordan man kan undgå at blive overophedet i varmen, er der angivelser af symptomer og forskellige måder til akut behandling af en person, der har fået hedeslag.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*