Det er næppe en overraskelse, at som vi bliver ældre øges risikoen for at vi udvikler skavanker i hjertet. Eksempelvis forekommer hjerteflimmer relativt sjældent hos yngre, men for personer over 70 år er prævalensen omkring 10%. I de fleste tilfælde kan disse skavanker ses som ændringer i hjerterytmen.
Elektrokardiogram, måling af hjerterytmen
Et elektrokardiogram (EKG) kaldes også for et hjertekardiogram – og i alt fald den sidste benævnelse afslører, at der er noget, der måler på hjertets aktivitet. Ved elektrokardiografi måles der på hvordan de elektriske impulser aktiveres og forplantes gennem hjertet, og man får et mål for hjerterytmen.
Måling af EKG benyttes således til at registrere om hjertet fungerer optimalt. Et EKG-apparat danner en graf baseret på de elektriske impulser med toppe og dale, der afspejler de forskellige stadier af hjertets aktivitet. Et EKG kan derfor bruges til at diagnosticere forskellige anomalier i hjertet inklusive alvorlige hjertesygdomme.
Ved kliniske undersøgelser hos lægen benyttes et EKG-apparat med 10 elektroder, der sættes forskellige steder på kroppen, og hjerterytmen måles mens man ligger stille på en briks. Ved mistanke om visse hjerteanormaliteter, særlig af mere kompleks karakter, er lægens EKG-apparat det rette instrument at benytte. Det er heller ikke altid helt trivielt at tolke et EKG for anormaliteter, og i sidste ende anbefales det, at det er trænede øjne, der tolker et EKG.
EKG apparater til hjemmemåling
Der er dog sket en del på den teknologiske front de seneste år, som gør, at det er muligt at tjekke for forskellige hjerteforstyrrelser hjemme fra sofaen. Blandt andre Apple og Samsung har fået godkendt deres smartwatches af sundhedsmyndighederne til at kunne registrere hjertearytmier som hjerteflimmer (atrieflimmer) og ekstrasystoler. Jeg har endnu ikke testet nogle af de ure, som kan lave EKG-målinger. Til gengæld har jeg forsøgt mig med forskellige apps på min smartphone, som vha. kameraet skulle kunne lave en slags EKG. Disse apps er ikke nemme at finde, idet det nok er svært at få godkendt, at en app kan registrere en korrekt hjerterytme mere eller mindre uafhængigt af hvilken type smartphone, den installeres på. De par stykker jeg har fundet vil gerne have penge for at man benytter deres app. Det lykkedes mig at finde en enkelt, hvor jeg kunne få en gratis prøvetur for at teste den på min mobil. Det var ikke en succes. Derudover findes der også dedikerede apparater til EKG-måling til hjemmebrug, som i princippet har bedre måleegenskaber end et smartwatch eller smartphone.
Pulsebit EX EKG-apparat
Da jeg scannede nettet fandt jeg lidt forskellige eksempler på apparater til hjemme-måling af EKG. Jeg valgte et kaldet Pulsebit EX, som forhandles af Testdig.dk. Prisen er på omkring kr. 1700 (pr april 2024). Leveringen pr post var lynhurtig, hvilket passede med, at jeg stod og havde lidt akut behov for at kunne foretage nogle målinger af min egen hjerterytme.
Sættet indeholder:
- Selve EKG-apparatet (model PB-20)
- Ledning til patches (forbindes micro D port på apparatet)
- 5 sæt patches
- USB lade-/kommunikationskabel til EKG apparat (forbindes til micro D port på apparatet)
- Rem til til EKG apparatet
- Stofpose
- Kortfattet brugermanual på forskellige sprog (ikke på dansk)
Der medfølger ikke oplader, men USB kablet kan sluttes til en almindelig mobiloplader. Ifølge manualen holder EKG-apparatet til flere hundrede målinger på én opladning. Der medfølger ekstra sæt af patches, og hvert sæt skulle efter sigende kunne bruges op til 50 gange før de skal udskiftes.
EKG-apparatet har en trykfølsom skærm, som gør det nemt at manøvrere rundt i menuen. Man kan sætte det op så det registrerer målinger fra to separate brugere, bruger A og bruger B.
Måling med Pulsebit EX
Apparatet måler EKG med blot 2 elektroder, ligesom diverse smartwatches. Der er dog mulighed for at vælge mellem flere forskellige typer målepunkter end med et smartwatch.
Det er muligt at vælge mellem 5 forskellige målemetoder, hvor de 3 benytter de to elektroder, som sidder på selve apparatet. Det ene målepunkt er tommelfingeren på højre hånd mens det andet kan være venstre håndflade, inderside af låret, ved lysken eller under brystet. Man kan også måle med de ledningsførte elektroder med patches, som enten kan sættes på venstre og højre håndled eller på torso; på højre bryst og venstre lyskeområde.
De forskellige impulsbølgers højde varierer lidt med målemetoden, så jeg tænker at man kan fokusere på bestemte takker ved at placere elektroderne bestemte steder. Der er dog også et praktisk element i forbindelse med valg af målemetode; det er måske ikke altid lige belejligt at skulle løfte op i blusen eller trække bukserne ned, så det er smart at kunne lave en håndflade- eller håndledsmåling. Personligt foretrækker jeg måling under brystet ved den håndholdte måling og på torso ved en patch-måling. De har generelt givet mig et godt impulssignal i forhold til ‘baggrundsstøj’.
Når apparatet bruges ‘håndholdt’ måler det i 30 eller 60 sekunder ad gangen, mens det med ledningsførte elektroder kan måle i 5 minutter. Efterfølgende kan målingerne afspilles igen i realtid. Skærmen er lille, men graferne er klare og tydelige. På grafen kan man aflæse grafer som minder om de PQRST-bølger som er vist på figuren højere oppe i indlægget.
Næsten lige så vigtigt som en god måling, er det at have gode muligheder for at analysere måleresultaterne. I første omgang leverer apparatet en overfladisk analyse af målingen – med en grøn markering, hvis alt virker ok, og rød markering, hvis det har fanget uregelmæssigheder (samt nogle gange en forklarende tekst).
Data kan også overføres via kabel til et program på PC eller til en app på mobilen via Bluetooth til mere dybdegående analyse. Jeg har kun benyttet mig af sidstnævnte metode, der virker helt efter hensigten.
Appen er gratis tilgængelig på Google Play (jeg har kun testet Android versionen) og hedder ViHealth. Hjælp til at finde den rette app findes i manualen og i et link, som kommer med email fra forhandleren.
Appen kan udføre en mere dybdegående analyse af EKG målingerne, tilsyneladende ved at benytte sig af AI (artificial intelligence, kunstig intelligens). I praksis betyder det nok bare, at programmet benytter sig af en algoritme, der der blevet trænet på en hel masse forskellige EKG-målinger med kendte diagnoser. Under alle omstændigheder har det betydet, at appen ind imellem fanger nogle anormaliteter, som softwaren i apparatet ikke registrerer. En anden rigtig god grund til at benytte appen, er at den også lagrer målingerne, og EKG graferne kan eksporteres som pdf-filer i emails.
Appen kan sættes op så den kan fordele målingerne for bruger A og bruger B.
Mit egen erfaring med Pulsbit EX
Grunden til at jeg overhovedet begyndte at se mig om efter et EKG-apparat, var at jeg selv oplevede forstyrrelser i hjerterytmen, og akut havde brug for at få et skøn over alvorligheden; uden at skulle forbi et hospital (det var op til en ferieperiode, hvor jeg ikke havde mulighed for at komme forbi almen lægepraksis). Heldigvis var der virkelig hurtig levering fra forhandlerens side.
Der skulle ikke mange forsøg til at detektere min hjertearytmi ved hjemmemålinger ved hjælp af Pulsebit apparatet. Det var derfor med en vis tryghed, jeg kunne konsultere min læge, som også kunne konstatere, at denne type arytmi generelt er uskadelig. I øvrigt sparede hjemmemålingerne mig for at skulle igennem et mere omfattende udredningsforløb. Jeg fik målt EKG i 1 minut hos lægen uden at der blev detekteret eksempler på arytmi. Til gengæld kunne jeg afspille mit hjemmemålte EKG for lægen med eksempler på atypisk hjerterytme.
Apparatet er super enkelt i brug, og man behøver ikke være ekspert for at kunne se, hvis der er periodiske udsving i den normale hjerterytme. Derudover er der god hjælp fra mobilappen i forhold til mere grundig analyse af EKG’erne. Man skal nok ikke forvente at kunne diagnosticere meget avancerede anomalier; der er givetvis en grund til at klinikker har mange flere målepunkter på deres EKG-målinger
Jeg synes at apparatet har været en fin investering. En testmåling i ny og næ kan give ro på i forhold til bekymringer om, at der skulle opstå andre hjertearytmier (som førnævnt stiger prævalensen af hjerteflimmer en del når man bliver ældre). Andre i omgangskredsen har også haft mulighed for at låne apparatet, og det har allerede fanget et endnu eksempel på en hjertearytmi hos en bekendt, der krævede lægebesøg.
Leave a Reply