Mavetrænings-gadgets

Tilbage i 1990’erne havde jeg en lille uvane med at dyrke reklamer for diverse træning gadgets på TV Shop. Disse infomercials kunne bruge op mod en halv time på at overbevise én om at man kan få en perfekt tonet og trimmet krop af at bruge netop deres produkt. Frem på skærmen tonede Fitte modeller med sixpack, der er blevet betalt for, at demonstrere en gadget de aldrig før og aldrig senere kommer til at bruge tid på. Jeg fandt det fascinerende, hvordan disse firmaer overhovedet kunne slippe af sted med at snyde deres potentielle kunder til at tro, at de kunne opnå en masse resultater på rekordtid.

Og der kom nærmest en hel syndeflod af produkter rettet mod mange amerikaneres (og tilsyneladende også danskeres) svage punkt: maveregionen.

Markedsføringen var så aggressiv og suggesterende, at jeg er sikker på, at der også er en hel del danskere, der er blevet narret til at investere i en mavetrænings-gadget. Der er sikkert også mange, som husker, at den inden en måned kom til at samle støv, og på et eller andet tidspunkt er røget på loftet, og herefter endelig til storskrald, når man halvt havde fået fortrængt, hvor meget den kostede.

Abflex version 1 fra 1990’erne.

Er der andre end mig som husker Abflex? Abflex var et træningsapparat, der mest af alt lignede et oversized legetøjsrumskib i plastic. I en af de lange infomercials om Abflex optrådte produktets ophavsmand, Martin van der Hooven, sammen med en special guest i form af Tiger Yang – 10. grads sortbælte i tae kwon do. Et kort klip til Tigers dojo, skulle overbevise seerne om, at alle hans disciple brugte Abflex til at opbygge deres mavemuskler. Tilbage i studiet skulle Tiger demonstrere, at hans stenhårde mavemuskler kunne modstå, at betonklokke blev slået i stykker hen over dem. I et ualmindeligt dårligt indstuderet optrin bytter ‘Abflex-opfinderen’ plads med Tiger, og viser værdien af sine Abflex-forstærkede muskler. Det var én af mine favoritter.

You can’t afford to be let down anymore by products that just work on part of the problem. Stop spending your time and money on diets and difficult exercises that just can’t give you the waistline you want. With the Abflex System finally there is a complete system that in just a few minutes a day can give you the fantastic-looking waistline you’ve always wanted

– Udsagn fra Abflex infomercials

I nogle af de reklamespots, som fulgte blev det i forbifarten nævnt, at Abflex skulle opfattes som et system, og at der sammen med plastic-rumskibet fulgte en folder med en liste over fedtfattige fødevarer og madplan samt en video med et aerobic-workout. Det var for at imødegå klager over falsk markedsføring. De havde bare glemt at fjerne diverse udsagn om, at der kun skulle få minutters indsats til hver dag for at få den mave man altid har ønsket sig. I 1997 fik firmaet en alvorlig påklage fra den amerikanske Federal Trade Commission omkring falsk markedsføring – men ikke før det havde nået at sælge utallige (efter sigende over 4 millioner) sæt af deres plastic apparat.

Nu er det ikke fordi jeg mener at alle disse mavetrænings-gadgets som udgangspunkt er komplet ubrugelige. Mange af dem kan helt sikkert give mavemusklerne en udfordrende workout. De er blot blevet markedsført under falske forudsætninger.

Ved forskellige markedsføringstricks lykkes det gang på gang producenterne at overbevise kunderne om, at man ved få minutters daglig træning af maven kan få en sixpack. Det på trods af, at det også gang på gang er blevet fastslået, at spot reduction er en ren myte.

Udover Abflex og efterfølgeren Abflex II er der gennem tiden blevet markedsført utallige andre mavetrænere som Ab Isolator, Ab King, Ab Swing, Ab Lounge, Ab Scissors, Wonder Core, Ab Rocker, Abdometer, Wonder Master, AbWinner, Ab Glider, Wavertone 180, Abmaxx, Ab Coaster, Ab Zone Flex og Abdoer. Det værste er dog næsten, at det ikke har ændret sig nævneværdigt i dag. Denne type apparater markedsføres stadigvæk i lidt forskellige indpakninger, og de sælger tilsyneladende stadig som varmt brød.

De fantastiske resultater man kan opnå ved at købe en Abdoer gadget. Andetsteds på hjemmesiden står der dog med småt: “Deltagerne i testgruppen opnåede disse før- og efterresultater på 15 uger ved at følge den medfølgende kostplan og motionsprogrammet. I testperioden tabte deltagerne sig gennemsnitligt 5,5 kg og 19 % kropsfedt. Resultaterne varierer fra person til person.”

Hvad siger det noget om? Mennesker vil gerne narres til at tro at der er en genvej ud af overvægten, selvom det burde være åbenlyst, at den indsats det har taget at opbygge ølvommen skal modsvares af en mindst lige så stor indsats for at reducere den igen. Det er som om, at investeringen i en eller anden gadget kortvarigt kan dulme den dårlige samvittighed over de poser chips og flødeskumskagen, der blev indtaget dagen før. Og dele af fitnessindustrien lukrerer stort på dette.

Som de fleste godt ved inderst inde skal der en generel målrettet indsats til, med en overordnet kost- og træningsplan. Selve mavetræningen er nærmest det mindste i den sammenhæng.


Abflex Infomercial

Kort klip med Tiger Yang og Martin van der Hooven fra Ablex Infomercial

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*