Fordele og ulemper ved hormonbehandling under kvinders overgangsalder

Udover den udeblivende menstruation ledsages kvindens overgangsalder ofte af en række symptomer, der markerer betydelige fysiologiske forandringer. Nogle kvinder døjer med hedeture, søvnløshed, blødningsforstyrrelser og udtørrede slimhinder i underlivet, inkontinens, blærebetændelse og andre gener. For de hårdest plagede kvinder kan det gå ud over livskvaliteten i flere år i træk.

Da den bagvedliggende årsag er en drastisk nedgang i hormonproduktionen er det nærliggende at forestille sig, at en effektiv lindring kunne være at supplere med et medicinsk præparat indeholdende østrogen og progesteron. Det vil også være tilfældet. Det er dog østrogen, som giver de ønskede virkninger; tilskuddet af progesteron (i form af gestagen) anbefales for at beskytte mod udvikling af livmoderkræft. Til gengæld øger kombinationsbehandlingen risikoen for at udvikle brystkræft.

Fordele ved hormonbehandling:

  • Reducerer hedeture
  • Reducerer blødning og vandladningsproblemer ved at stabilisere slimhinderne
  • Decelererer reduktionen i knoglemasse
  • Reducerer risikoen for at udvikle coloncancer

Indtagelsen af hormonpræparater med østrogen kan også give nogle bivirkninger. Nogle er midlertidige, som går over når kroppen har fundet sig til rette med medicinen.

Ulemper ved hormonbehandling:

  • Blødningsforstyrrelser
  • Hovedpine
  • Vægtforøgelse
  • Øger risikoen for at få blodpropper
  • Øger risikoen for at udvikle visse kræftformer

Hormonbehandling har ingen påviselig beskyttelse mod udvikling af hjerte-karsygdom. Der er derimod en stigning i risikoen for at udvikle blodpropper, men det afhænger muligvis af tidspunktet for hvornår hormonbehandlingen påbegyndes.

Det anbefales, at kvinder undergår hormonbehandling i højest 4-5 år, da der er en bekymring omkring, at langvarig behandling kan forøge risikoen for at udvikle forskellige kræftformer – blandt andet i bryst, livmoder og æggestok.

Uden hormonbehandling vil livstidsrisikoen for at udvikle brystkræft ligge på omkring 100 tilfælde pr. 1000 kvinder. Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse vil kvinder, der tager kombinationsbehandling i 10 år statistisk set have en risiko for brystkræft, som er øget med 19 tilfælde pr. 1000 kvinder. Ved behandling med østrogen alene vil tallet ligge på 5 yderligere tilfælde pr. 1000 kvinder i forhold til kvinder, der ikke får behandling (her ses som nævnt til gengæld en stigning i antallet af tilfælde af livmoderkræft). Ved 5 års behandling er risikoen lavere ved begge typer behandling. Så i absolutte tal er der ikke tale om en stor stigning i antallet af brystkræfttilfælde ved hormonbehandling. Desuden ses det, at de kvinder som udvikler brystkræft under hormonbehandling oftere har et mildere behandlingsforløb.

Det er væsentligt at vægte fordele mod ulemper, inden der tages beslutning om at vælge en eventuel hormonbehandling for at lindre generne ved overgangsalder – gerne under vejledning af sin læge.

 


Kilder:

Hormonbehandling i overgangsalderen. Netdoktor.dk, 6.6.2013

Hormonbehandling og risikoen for brystkræft. Kræftens Bekæmpelse, 11.2.2016

Hormonbehandling ved overgangsalderen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*