Er det sundere at gå end at løbe?

Forleden fik jeg klikket mig frem til en artikel på BT.dk med titlen: Eksperter: Her er 10 gode grunde til ikke at løbe. Journalisten havde sakset listen fra et noget ældre blogindlæg forfattet af Marina Aagaard og Per Brændgaard.

Pointen er, at hvis man ikke bryder sig om at løbe, er der ingen særlig grund til at tvinge sig selv til det, når der er masser af andre muligheder for at få et tilsvarende udbytte – hvad enten det drejer sig om kondition, helbred eller et mentalt aspekt.

Den pointe er jeg helt enig i.

Det som jeg imidlertid hæftede mig ved var listens sidste punkt: Det er sundere at gå!

Det er langt hen ad vejen sundere at gå end at løbe. De fleste kan holde til at gå, men der er mange, der ikke kan holde til at løbe. Flere store befolkningsundersøgelser har vist, at gang – især hurtig gang – er særdeles gavnligt i forhold til bl.a. overvægt, hjertekarsygdom og type 2-diabetes. Det skyldes, at gang rent faktisk giver meget godt rent fysiologisk. Det skyldes også, at når man først kommer i gang med at gå, så bliver man ved med at gå regelmæssigt, hvorimod løb ofte er noget, man dyrker som projekter med pauser eller stopper helt med igen.

Fra artiklen: Eksperter: Her er 10 gode grunde til ikke at løbe

Dette udsagn er rent faktisk en smule provokerende særligt da det ikke underbygges andetsteds i artiklen.

Springer man derimod til det originale blogindlæg nævnes faktisk, at gang er mere slankende end løb, da det på flere fronter rykker kaloriebalancen i den rigtige retning, hvis man ønsker vægttab.

Der er flere grunde til, at gang slanker bedre end løb. For det første så er gang en mere realistisk motionsform, som flere kan blive ved med også på længere sigt. For det andet så kan gang flettes naturligt ind i hverdagens gøremål, så det ikke føles som ”motion”, hvorved det i mindre grad aktiverer kompensatoriske mekanismer i form af øget spisning eller reduceret fysisk aktivitet på andre tidspunkter. Den mindre fysiske træthed efter gang sammenlignet med løb kan også reducere den rent fysiologiske kompensation, hvor man føler behov for at slappe mere af resten af dagen, nu hvor man har været ude og løbe.

Fra blogindlægget: Ti gode grunde til at lade være med at løbe

At gang er en mere realistisk motionsform end løb afhænger helt klart af om man kan lide at løbe eller ej, og gør det ikke mere eller mindre sundt at udøve. Hvis man ikke kan løbe skal man naturligvis lade være, hvis det ikke blot skyldes dårlig form. I forhold til at man generelt forbrænder mere energi ved løb kan man bruge kortere tid på aktiviteten i forhold til gang – tid der kan fordeles på andre af hverdagens gøremål. Og det er bestemt ikke alle studier, der peger på at løbere overkompenserer ved at spise mere. Faktisk er der en del som kan tyde på at hvis man er inde i en god rutine med løb som motionsform, så er man generelt godt i stand til at holde vægten.

Herfra skal der ikke skydes kritik i retning af de, som foretrækker at dyrke anden motion end løb. Rent faktisk kan jeg kun opfordre til at man dyrker alsidig motion, så løb kun er en del af ugens aktivitetsprogram.

Og skulle man foretrække at udskifte løb med f.eks. gang, så vær velkommen – men det skal blot være fordi man synes det passer én bedre – ikke på baggrund af en misforstået idé om at det også er sundere.

 


 

Kilder:

Eksperter: Her er 10 gode grund til ikke at løbe. BT, 9. juni 2015.

Ti gode grunde til at lade være med at løbe. marinaaagaardblog.com, 23.05.2012

Influence of running and walking on hormonal regulators of appetite in women. Larson-Meyer DE1, Palm S, Bansal A, Austin KJ, Hart AM, Alexander BM. J Obes. 2012;2012:730409. doi: 10.1155/2012/730409

Greater weight loss from running than walking during a 6.2-yr prospective follow-up. Williams PT. Med Sci Sports Exerc. 2013 Apr;45(4):706-13. doi: 10.1249/MSS.0b013e31827b0d0a.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*