Et sundere liv som hundeejer

Det er nok efterhånden old news, nu da det også har fundet vej til en notits i Søndagsavisen.

Og jo, der er skrevet om det tidligere… tilbage i 2010 var der en opsummerende nyhedsartikel på videnskab.dk, omkring sundhedsværdien af at have hund. Det er tilsyneladende lettere at holde motivationen til at følge anbefalinger for at få rørt sig i daglidagen med både vægttab og lavere kolesteroltal til følge.

I mellemtiden har bl.a. den kontroversielle hjerneforsker Milena Penkowa været fremme med en lang liste af sundhedsfremmende effekter ved at være hundeejer, der tilsyneladende rækker langt ud over den effekt man kunne forvente ved motion alene. Hun har endda skrevet en bog om emnet: Hund på recept.

En artikel i TV2’s nyhedssektion ( I samarbejde med Illustreret Videnskab) fra 2016 lister ligefrem en liste på 7 punkter over ting der gør hunden til menneskets bedste ven:

  • En hund får dig til at le
  • En hund forbedrer dit helbred
  • En hund gør dig mere social
  • En hund giver øget selvværd
  • En hund holder dig i form
  • En hund forøger livsglæden
  • En hund modvirker depression

Opstillet her uden yderligere detaljering er nogle af punkterne overlappende og lidt diffuse i forhold til de sundhedsfremmende effekter af at være hundeejer.

Årsagen til at nyhedsmedierne atter har taget fat i historien er en nyligt publiceret svensk undersøgelse, der studerede sammenhængen mellem at eje hund og risikoen for at dø af hjerte-kar sygdomme, omfattende 3,4 mio svenskere. Effekten af at være hundeejer er størst for enlige, hvor risikoen for at udvikle af hjerte-kar sygdom er mindsket med en tredjedel i forhold til enlige uden husdyr. For husstande med flere beboere er risikoen mindsket med 15 %. Ifølge hovedforfatteren på studiet, Tove Fall, er det dog væsentligt at der ikke kan knyttes en entydig årsagssammenhæng. Det kan være at hunden giver ejeren større livskvalitet, i forhold til motion såvel som mentalt og socialt overskud. Det kan dog også være, at folk, der vælger at anskaffe sig hund generelt har lavere risiko for at udvikle hjerte-kar sygdom; folk med overskud, der er  sunde og aktive som udgangspunkt.

Set fra mit synspunkt, der bestemt ikke er specielt hundeminded; man skal anskaffe sig en hund først og fremmest fordi man har lyst til at have hund. For mit vedkommende ville det snarere være et stressmoment, med hundeluftning, dårlig samvittighed ved at den skulle være alene i løbet af dagen, rengøring, pasningsordninger når man skal på rejse osv. Det ville ikke øge min livskvalitet med en ekstra firbenet logerende.

Men for alle hundeejere er det et godt budskab, og endnu en grund til at se morgenturen i med hunden som en lille gave frem for en sur pligt.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*