Trafikos og risiko for at udvikle demens

En nylig artikel i Metroexpress (d. 6. januar) opsummerer nogle tankevækkende resultater fra et netop udgivet videnskabeligt studie omkring effekten af trafikos1. Forskerne fra studiet undersøgte forekomsten af tre neurologiske sygdomme i en befolkningsgruppe i Ontario, Canada i relation til hvor tæt de boede på veje med tung trafik2.

Mens forskerne ikke kunne se en markant effekt på forekomsten af Parkinsons syge og multipel sclerose, var der en beskeden, men signifikant forhøjet risiko for at udvikle demens. Ifølge studiets data kunne 7-11% af de opståede demenstilfælde tilskrives, at personen boede <50 meter fra en trafiktung vej. Først efter en afstand på >200 m, var risikoen omkring basisniveau.

Selvom andre relaterede påvirkninger, såsom trafikstøj, ikke kan udelukkes som bidragende årsag, er den hovedmistænkte forskellige indholdsstoffer i udstødningsgasser. Andre studier peger i samme retning. Et stort studie i Taiwan har korreleret udsættelse for luftforurening (ozon og partikelforurening) til udvikling af Alzheimers sygdom3. Et dansk studie peger desuden på en sammenhæng mellem storbyrelateret luftforurening og Parkinsons sygdom på vore hjemlige breddegrader4.

Disse og yderligere videnskabelige data peger altså på, at længerevarende eksponering for luftforurening kan bidrage til udviklingen af neurologiske sygdomme, for ikke at nævne andre konsekvenser for helbredet – inklusive udvikling af hjertekarsygdomme, kræft og astmaanfald5.

Selvom øgningen i risiko er beskeden vil jeg som pendler, som frekventerer København de fleste af ugens dage, nære et ønske om at der bliver indført tiltag, der sænker niveauet af luftforurenende trafik. Jeg vil dog slutteligt nævne, at hvis man har prøvet at besøge Beijing i Kina sætter det dog ens bekymringer om byos lidt i perspektiv.


Kilder:

1. Maria.Cuculiza@mx.dk. Demens kan komme af trafikos. Metroexpress, jan 6. 2016.

2. Chen H, Kwong JC, Copes R, Tu K, Villeneuve PJ, van Donkelaar A, Hystad P, Martin RV, Murray BJ, Jessiman B, Wilton AS, Kopp A, Burnett RT. Living near major roads and the incidence of dementia, Parkinson’s disease, and multiple sclerosis: a population-based cohort study. Lancet. 2017 Jan 4. pii: S0140-6736(16)32399-6. doi: 10.1016/S0140-6736(16)32399-6.

3. Ritz B, Lee PC, Hansen J, Lassen CF, Ketzel M, Sørensen M, Raaschou-Nielsen O. Traffic-Related Air Pollution and Parkinson’s Disease in Denmark: A Case-Control Study. Environ Health Perspect. 2016 Mar;124(3):351-6. doi: 10.1289/ehp.1409313.

4. Jung CR, Lin YT, Hwang BF. Ozone, particulate matter, and newly diagnosed Alzheimer’s disease: a population-based cohort study in Taiwan. J Alzheimers Dis. 2015;44(2):573-84. doi: 10.3233/JAD-140855.

5. Luftforurening. Kræftens Bekæmpelse

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*