Sammenhæng mellem light-sodavand og slagtilfælde?

I en artikel den 15. februar rapporterer BT fra en nyhed, der har cirkuleret i de amerikanske medier – blandt andet på CNN. Se indslaget her. BT’s artikel er meget sigende; Studie: light-cola kobles sammen med høj risiko for slagtilfælde og hjerteanfald hos midaldrende kvinder.

Studiet fra American Heart Associaton og American Stroke Association, baserer sine konklusioner på en undersøgelse af omkring 81.000 amerikanske kvinder. 5% af disse kvinder drak mere end 2 stk. kunstigt sødet sodavand om dagen, og de havde en forhøjet risiko for at få blodprop eller blødning i hjernen (apopleksi/slagtilfælde/stroke), hvis de var 50-79 år gamle, var af afro-amerikansk herkomst eller havde et BMI >30.

Studiet forsøgte at tage højde for en række livsstilsfaktorer, som potentielt kunne spille ind på resultaterne, inklusive alder, etnicitet, BMI, forhøjet blodtryk, diabetes, fysisk aktivitet, kost og tidligere sygdomshistorie.

Andre studier har tidligere kædet indtagelsen af kunstigt sødet sodavand sammen med bl.a. slagtilfælde, type 2 diabetes og fedme.

Ikke desto mindre kan det ikke konkluderes, at det er kunstige sødestoffer i sodavand, som er den direkte årsag til sammenhængen.

Det gør dog, at der bør være et særligt fokus på at få klarlagt om kunstige sødestoffer rent faktisk er sundhedsskadelige når nu udvalget af denne type læskedrikke hele tiden øges.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*