Garmin coach – den virtuelle træner

Jeg har lært at sætte pris på regelmæssige løbeture og de forskellige former for positivt udbytte der følger med. Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at jeg aldrig har været en  specielt talentfuld løber, bedømt ud fra løbetider. Hvis jeg har trænet op til et løb har jeg aldrig fulgt et specifikt program; jeg har blot øget min løbefrekvens og justeret nogle af træningsturene efter den distance, som var målet. Måske jeg kunne være blevet en bedre løber, hvis jeg var blevet guidet igennem et forløb af en erfaren løbetræner?

Garmin Connect

Siden 2012 har jeg brugt endomondo til at registrere alle mine træningssessioner. Fra starten af 2019 besluttede jeg mig dog for at fokusere mere på Garmin Connect, da denne app kan opsamle flere specifikke data fra firmaets træningsenheder. Efter jeg i 2017 købte et fenix 5 træningsur har det stort set siddet på mit håndled siden. Mit endomondo synkroniserer dog stadig med Garmin Connect, og førstnævnte app giver stadig nogle rigtig gode overblik over træning, så helt glemt er det ikke.

En virtuel træner, Garmin Coach

Nærmest lidt tilfældigt faldt jeg over en feature i Garmin appen, jeg ikke havde bemærket før: Garmin Coach. Garmin Coach giver mulighed for at lægge en træningsplan for at gennemføre et 5 km løb inden for en berammet tid.

Til forskel fra et træningsprogram hentet fra et månedsmagasin eller en hjemmeside skulle fordelen ved at engagere en virtuel coach være at man kunne få en eller anden form for feedback og at der er noget dynamik i træningsprogrammet i forhold til at adaptere programmet til de resultater, der opnås i træningsforløbet.

Valg af træningsplan

Lidt overraskende kunne jeg ikke vælge en træningsplan med et tidsmål på under 25 minutter for 5 km. Måske hænger det sammen med, at jeg ikke tidligere har gennemført et af disse træningsprogrammer, og derfor bliver anset som en novice i denne sammenhæng.

Der var 3 coaches at vælge mellem (Jeff Galloway, Amy Pakerson-Mitchell & Greg McMillan). Jeg gik med Jeff Galloway – en sej, ældre (70+ år) og tilsyneladende yderst erfaren løber. Jeffs program strækker sig over mellem 12 og 18 uger, så jeg tænkte, at det kunne være fint at gå med ham da det ikke lå fast, hvor mange træningssessioner om ugen, man er indlagt til (For Amy er det 4-5, og for Greg 3-4).

I gang med træningen

Først vil jeg lige nævne nogle features, som jeg undervejs fandt ud af rent faktisk gav træningsplanen god fleksibilitet:

 • Der kan vælges hvilke ugedage, som er til rådighed for løbeture.
 • Undervejs kommer der forslag til justering af planen; fx mulighed for at vælge hvilken ugedag, som passer bedst til en længere løbetur.
 • Det er muligt at flytte et planlagt træningspas til en ny dag, hvis noget kommer i vejen.
 • Der bliver løbende vist tips og råd i form af korte videoer og tekster i appen.
 • Der er en simpel indikator, som angiver, hvor sikkert det er, at du kan nå dit mål for den samlede træningsplan.
Undervejs i forløbet får man gode råd i form af korte artikler og små videoer.

Jeff og jeg kom dog lidt skævt ind på hinanden. Jeg skulle ret hurtigt i gang med sessioner, hvor jeg skulle gå-løbe – i såkaldte ”Acceleration-Glider Drills” og ”Run-Walk-Run” ture. Run-Walk-Run®  princippet er ikke lige min kop the. Jeg har altid haft det sådan, at jeg nødigt vil ned at gå når jeg først er i gang med at løbe – medmindre der er tale om hård intervaltræning. Og jeg må indrømme, at jeg også blev lidt provokeret over, at Garmin angav Run-Walk-Run som et registreret varemærke. Jeg vil gerne anerkende, at Jeffs metode har vist sig effektiv for mange. Men det passer ikke til mit temperament.

Desuden havde jeg ganske enkelt problemer med at fange konceptet i en af træningsøvelserne, som blev ved med at komme igen (måske netop fordi jeg var dårlig til det); efter Acceleration-Glider Drills fik jeg hver gang samme feedback: ”Mulighed for forbedring”, men uden en uddybning af, hvad jeg skulle forsøge at forbedre. Lidt frustrerende.

I den sammenhæng kan jeg her lige lufte nogle af de ting, som jeg fandt var mangler i Garmin Coach:

 • I starten kan man kløjs lidt i hvornår der skal trykkes på en knap på uret for at komme videre til næste del af træningen, og hvornår det sker automatisk. Det lykkedes mig at ødelægge et par sessioner på den konto.
 • Manglende detaljering af feedback i forhold til hvad der kan gøres for at blive bedre til en træningsøvelse.
 • Træningspas, der ligger udover de løb, som angives i træningsprogrammet tæller slet ikke med. Det virker lidt besynderligt, at programmet er ’blind’ for løbetræning, der ikke lige er planlagt af den virtuelle coach. Det må tænkes, at der trods alt stadig er et stykke vej til en ’intelligent’ coach.
 • Øvede løbere vil formentlig savne muligheden for at vælge andet end en begynder-træningsplan som det første.

Trænerskifte

Efter skiftet til coach Greg foregik træningen mere efter mit temperament.

Efter nogle uger stod valget mellem at kvitte træningsplanen eller skifte coach. Det sidste var heldigvis en mulighed, der kunne lade sig gøre helt problemfrit.

Jeg skiftede til Greg, og besluttede mig for at åbne op for at alle ugedage kunne være løbedage. Planen blev justeret til løb på mandag, tirsdag, torsdag og lørdag, i et forløb der blev sat til samlet 14 uger.

Gregs plan tiltalte mig meget mere end Jeffs. I starten var der rolige opbyggende løb, som ret hurtigt blev krydret med intervalløb, all-out tempoløb og bakkeløb.

En udfordring af træningsplanens fleksibilitet

Henover vinteren har jeg for det meste løbet ‘sociale’ løb; dvs. i følgeskab med andre i samtaletempo, så jeg var ikke helt sikker på at min form har været til at løbe 5 km på 25 minutter ved starten af træningsplanen. Men nogle uger inde i programmet var jeg blevet overbevist om, at jeg godt kunne ‘udfordre’ algoritmen lidt.

I træningsprogrammets uge 8 besluttede jeg mig så for at overrule en af ugeplanens lette løb med et tempo, der lå under 5 min/km. Tanken var at teste om Garmin Coach ville være ‘intelligent’ nok til at tilpasse resten af træningsplanen efter et resultat, som viser at målet rent faktisk er nået i uge 8.

Jeg registrererede en 5 km tur på 24 minutter.

Responset på træningspasset var et “godt gået” selvom jeg kun havde løbet mindre end 25 minutter i en session, der var planlagt til minimum 40 minutter. Mere feedback kom der ikke. Træningsplanen var stadig berammet til 14 uger.

Så, selvom Garmin Coach formentlig tilpasser programmet en smule efter de resultater, der bliver leveret, så er der ikke tale om en egentlig kunstig intelligens, der analyserer træningsdata, leverer relevant feedback og justerer programmet så det passer præcist til individet.

En lille bug

På uge 13 stødte jeg på en lille bug. Ifølge planen skulle jeg ud på først et løb i 40 minutter efterfulgt af yderligere løb på 10 minutter. Begge dele var sat til et tempo på 5:08 – 5:18 min/km. Det undrede mig lidt at træningen overordnet blev kaldt let løb med et target-tempo, der ligger tæt på måltempoet for 5 km. Desuden overraskede det mig, at når målet er at gennemføre 5 km med et tempo på 5 min/km – at jeg så pludselig skulle ud på en distance der ville komme til at ligge tættere på 10 km. Da jeg nærstuderede træningspasset kunne jeg godt se, at det nok var meningen, at de første 40 minutter skulle løbes i et roligere tempo.

Desværre var det ikke noget, som var muligt at rette til. Til gengæld fik jeg et “godt gået” på trods af at uret undervejs meldte, at jeg løb for langsomt i første del.

Greg stoler ikke helt på mig

Planen for den sidste uge (uge 14) blev fulgt til punkt og prikke.

Alligevel var coach Gregs indikator ikke oppe i det lilla felt, som en pointer om, at jeg med største sikkerhed ville kunne klare det fastlagte mål på løbsdagen – men blot i det grønne. Jeg havde jo ellers vist, at jeg kunne løbe de 5 km i det ønskede tempo tilbage i uge 8. Jeg går ud fra at det skyldes, at jeg ved udvalgte træninger valgte at løbe i selskab med andre, hvor tempoet lå lidt lavere end det anbefalede. Gennemsnitligt var det dog mindre end én gang ugentligt. I de andre træninger var mit tempo typisk lidt hurtigere end det anbefalede. Jeg havde ikke sprunget en eneste træning over undervejs i hele forløbet; en enkelt træning blev dog ikke registreret i programmet pga. en teknikalitet.

Træningsplanen virker

Så er det bare om at komme i gang!

Løbsdagen lå belejligt på en lørdag. Jeg skulle nok have valgt at løbe senere på dagen for maksimalt energiniveau i kroppen, men pga. andre planer blev det inden morgenmad.

Turen gik dog fint, og jeg kom igennem de 5 km på 22:12, hvilket er væsentligt hurtigere end jeg havde været i stand til inden jeg startede på træningsplanen. Så alt andet lige må jeg konkludere, at det har virket for mig. Om det så er den specifikke type træning eller blot det faktum, at coach Greg har fået mig ud at løbe 4 gange ugentligt kan jeg dog ikke afgøre.

Nye programmer

Ved gennemførslen af den første træningsplan bliver nye planer tilgængelige.

Ved gennemførslen af træningsplanen åbnede Garmin Connect appen op for nye træningsplaner – nu også for en intermediate plan for et 5 km løb, hvor det er muligt at justere sluttiden ned til 22:00 minutter. Desuden er der planer for 10 km og halvmaraton, så det virker som om, at man får mulighed for at udvikle sig, hvis man bliver ved med at følge programmerne.

Jeg har dog ikke umiddelbart planer om selv at gå videre med nogle af de programmer appen tilbyder. De 4 ugentlige løbeture, jeg havde valgt i min træningsplan tærede lidt på mine ben Og jeg kan mærke, at det griber lidt for meget ind i mine andre træningsaktiviteter med et så fastlagt løbeprogram.

Afsluttende bemærkninger

Gennemførslen af træningsplanen var en succes for mit vedkommende, og jeg gjorde mig nogle erfaringer, som jeg sandsynligvis kan bruge fremover:

 • En aktiv træningsplan motiverede mig til at løbe hyppigere end jeg ellers har for vane
 • Programmet viste, at en virtuel coach kunne motivere mig til at forbedre mit løb
 • Træningsplanen sørgede for at træningssessionerne blev varieret mere end jeg er vant til
 • De forskellige typer løb (roligt løb, tempoløb, intervalløb, temposkift, bakketræning) har inspireret mig til at implementere disse variationer i min træning

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*