Forskernes bud på ungdomseliksir anno 2019

Tilbage i januar 2019 hørte jeg et afsnit af The Joe Rogan Experience (#1234), hvor den prominente aldringsforsker David Sinclair var gæst hos Joe. David er biolog med en PhD i molekylær genetik og nu professor ved Harvard Medical School i Boston Massachusetts.

Undervejs i podcasten udfrittede Joe Rogan Dr. Sinclair om han udnyttede den viden han har inden for sit forskningsfelt til at forsøge at bremse aldringsprocesserne i sin egen krop. Sinclair svarede, at han motionerede, forsøgte at spise sundt og holde vægten, og spiste et enkelt hovedmåltid om dagen svarende til periodisk faste (intermittent fasting). Ganske interessant inkluderede han også tre kosttilskud i sin anti-aging strategi:

·        Resveratrol, 500mg pr dag

·        NMN, 1000mg pr dag

·        Metformin, 1000mg pr dag

Resveratrol er en antioxidant, der bl.a. forekommer naturligt i hindbær og vindruer, og en del har formentlig hørt om, at stoffet forekommer i rødvin. En af resveratrols effekter på kroppens celler, som Sinclair fremhævede i en kraftig forsimplet forklaring for Joe Rogan, er at aktivere såkaldte sirtuin proteiner. Disse sirtuiner aktiveres normalt i situationer, hvor kroppens celler skal fokuseres på overlevelse. NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) er en essentiel co-faktor for mange processer i kroppens celler, også for funktionen af sirtuiner. Når vi bliver ældre indeholder kroppens celler imidlertid et væsentligt lavere niveau af NAD end da vi var yngre. Når NMN (nicotinamide mononucleotide) indtages kan enzymer i kroppen omdanne det til NAD, som så er til rådighed for forskellige processer i cellerne, bl.a. i mitokondrier og for de førnævnte sirtuiner. Metformin er pt det mest anvendte medicin til behandling af type 2-diabetes. Flere forsøg på dyr har vist, at metformin-tilskud også kan forlænge deres levealder. Ifølge Sinclair kan metformin aktivere molekylet AMPK (adenosine monophosphate-activated protein kinase) i kroppens celler – en sensor for stofskiftebalancen.

I samtalen med Joe Rogan nævnte David Sinclair, at mange andre aldringsforskere indtog tilsvarende kosttilskud. Dette bed jeg dog først mærke i da jeg flere måneder senere hørte radioprogrammet Sygt nok på DR P1 – Alderdom rimer ikke på dårligdom. I programmet medvirker forskerne Stig Andersen fra Aalborg Universitet og Morten Scheibye-Knudsen fra Center for Sund Aldring på Københavns Universitet. Undervejs i udsendelsen bekendtgjorde den 40-årige Scheibye-Knudsen, at han selv indtog et NAD-forstadie, svarende til enten NMN eller NR (nicotinamide riboside).

Det er ganske tankevækkende, at mindst 2 navngivne aldringsforskere er så overbevist af de tilgængelige forsøgsdata, at de selv er begyndt at supplere kosten med potentielle anti-aging molekyler.

Måske det er noget man skulle overveje, hvis man kan mærke at uret tikker?

Umiddelbart virker det nok ikke så tillokkende på at indtage diabetesmedicin uden at lide af diabetes. Desuden er metformin receptpligtig medicin og i Danmark er det næppe endnu muligt at overbevise sin praktiserende læge om, at aldring er en medicinkrævende kronisk lidelse. NAD forstadier og resveratrol er er derimod frit tilgængelige som kosttilskud, men særligt førstnævnte er i et prisleje, hvor det hurtigt kan komme til at fylde en hel del af husholdningsbudgettet særligt hvis Dr. Sinclairs dagsdosis skal følges.

Alternativt er det måske en idé at starte med at vende opmærksomheden mod sine eksisterende daglige rutiner og vaner. Et checkup af rygevaner, kost, motion, dagligt stressniveau og nattesøvn kan ofte afsløre muligheder for forbedringer, som formentlig kan have større betydning end de tweaks en ‘magisk pille’ kan give.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*