Motion tidligt på dagen for optimalt vægttab

En kort artikel af Cecilie Lyngberg udsendt fra Ritzau Fokus leverer følgende budskab til de som ønsker at tabe sig: Morgentræning kan give et større vægttab.

Artiklen tager udgangspunkt i et videnskabeligt studie, der for nylig blev publiceret i The International Journal of Obesity. Forsøget blev udført over en 10 måneders periode på overvægtige personer, som efter forsøget kunne opdeles i grupper: nogle, der motionerede tidligt (>50% af træningen gennemført i tidsrummet kl 7-12), nogle der motionerede sent (>50% af træningen gennemført tidsrummet kl 15-19), nogle der motionerede mere sporadisk (<50% af træningen gennemført i et af de to tidsrum), og endelig en kontrolgruppe, der ikke trænede.

 

Relativ ændring i vægt for forsøgspersoner i de forskellige grupper; tidlig-trænere (Early-EX), sen-trænere (Late-EX), sporadiske trænere (Sporadic-EX) og kontrolgruppe (Controls). Fra Willis et al., Int J Obesity 2019.

 

Forskerne fandt, at der var et signifikant vægttab for de som fortrinsvist motionerede tidligt på dagen eller sporadisk sammenlignet med kontrolgruppen. Desuden havde de tidlige motionister et signifikant større vægttab end de, som fortrinsvist trænede senere på dagen.

Noget tyder altså på, at man med fordel kan lægge sin træningssession før frokost frem for senere på dagen. Forklaringen på dette er imidlertid ikke helt afklaret. Forskerne bemærkede, at de som generelt trænede tidligt på dagen, havde tendens til at bevæge sig mere i løbet af dagen, og desuden spiste en lille smule mindre. Andre mulige forklaringer, der kan lægges til ovenstående er, at morgentræning måske giver et forbrændings-boost, som holder længere, hvis det startes tidligt, og at tidlig træning måske giver bedre søvnkvalitet end hvis man lægger træningen relativt tættere på sengetid. Eller måske har personer, som har lettere ved at tabe sig, tendens til at træne tidligt på dagen?

Det er måske værd at nævne, at de som trænede mere sporadisk på forskellige tidspunkter af dagen rent faktisk tabte sig næsten lige så meget som de, som generelt trænede tidligt.

Endelig skal det nævnes, at for at motion skal give en effekt, der kan aflæses på badevægten, så skal der en indsats til. I forsøget motionerede forsøgspersonerne til de havde forbrændt 400-600 kcal 5 dage ugentligt i de 10 måneder studiet varede.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*