Fitnesshapser, #2 2020

Nedenfor er korte sundhedsnyheder hapset fra nettet. Der er her ikke taget stilling til udsagnenes lødighed i forhold til den oprindelige kilde. 


 

Gurkemeje har måske antiviral effekt

Forskere fra Wuhan University of Engineering i Kina har fundet, at curcumin – et af de aktive stoffer i gurkemeje (curcuma longa), har antiviral effekt. Det skal dog påpeges, at der var tale om forsøg på celler uden for kroppen – i kultur. Desuden testede de en bestemt type virus (TGEV, der inficerer svin), der godt nok er en type corona-virus, men som inficerer værten via mave-tarm kanalen. Baseret på resultaterne har forskerne tænkt sig at se om gurkemeje har samme virusbekæmpende effekt i dyremodeller, hvilket kan give et hint om at det også virker på mennesker.

Set på: Science News/labroots

 

Bivirkninger ved medicinsk cannabis ligger inden for et acceptabelt niveau – ind til videre

Forsøgsordningen med medicinsk cannabis har kørt siden januar 2018. De, som har haft mulighed for at få udskrevet medicinsk cannabis er personer med sclerose, rygmarvasskade, personer i kronisk smertebehandling og personer der lider af kvalme efter kemoterapi. Praktiserende læger har dog mulighed for at udskrive cannabis med andre sygdomme efter en faglig vurdering. Efter rapportering fra 2272 borgere og 7515 indløste receptor er der blevet indberettet 81 tilfælde af bivirkninger, hvoraf 12 anses som potentielt alvorlige. Generelt har der dog været tale om relativt svage bivirkninger, hvoraf nogle kan tilskrives fejldosering og kombinationen med anden medicin. Det er planen at ordningen skal køre samlet i 4 år, hvorefter det besluttes om den skal gøres permanent.

Set på: Jyllands-Posten

 

Forværres fedmeepidemien som følge af Corona-pandemien?

Danske forskere har foreslået, at COVID-19 situationen kan lede til en forværring af den verdensomspændende fedmeepidemi. Ikke pga. en direkte biologisk virkning af virusset – men bl.a. pga. en øgning af den socioøkonomiske usikkerhed. I så fald vil det være lande med relativt stor ulighed, der rammes hårdest. Men også i lande med veludviklede økonomiske sikkerhedsnet, kan pandemien sætte sine spor. Øget social isolering og hjemmearbejde er mere banale konsekvenser, men ikke desto mindre noget, der kan påvirke vores kostvaner. Hvor kraftig effekten bliver vil afhænge af hvor længe COVID-19 situationen hænger ved.

Set på: Videnskab.dk

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*