John Little – 12 minutters motion om ugen

Medmindre man har været mere end almindelig engageret i at udforske styrketræningsprotokoller – eller har været interesseret i materiale om Kung Fu-mesteren Bruce Lee, så er man næppe stødt på canadiske John Little. Jeg har dog tidligere lavet et lille indlæg om ham.

John Little har ellers en del udgivelser på samvittigheden. Udover at have været involveret i at udgive unikt materiale i samarbejde med The Bruce Lee Foundation har han også skrevet flere bøger om bodybuilding og styrketræning.  Bøgerne omfatter blandt andet Static Contraction Training, Max Contraction Training, High-Intensity Training the Mike Mentzer Way, The Wisdom of Mike Mentzer, Body By Science og senest i 2019: The Time-Saver’s Workout.

Hvis man kigger nærmere på nogle af ovenstående udgivelser forstår man måske, hvorfor John Little ikke er mainstream. Han har givetvis haft styrketræningspioneren Arthur Jones (ophavsmand til de tidlige Nautilus træningsmaskiner) og High-Intensity Training (HIT) proponent Mike Mentzer, som i alt fald åndelige mentorer. Med udgangspunkt i deres idéer har han med inspiration fra andre udviklet nogle koncepter, som han også selv har anvendt på klienter i sit eget træningscenter. Koncepterne har dog i mange tilfælde karaktér af at være i den ekstreme ende, hvor styrketræningen skal være intens og kortvarig. I Static Contraction er idéen at udføre statiske øverlser, hvor hvert sæt varer 10-20 sekunder, og den samlede træning kan tælles i minutter. Bogen er i øvrigt spækket med billeder af bodybuildere med svulmende muskler, der ikke er opbygget på den måde. I Body By Science er konceptet dog lidt mere moderat. Træningen udgøres af bestemte basisøvelser og en træningssession kan i princippet overstås på 12 minutter. Hvilket vil sige 12 minutter, om ugen – eller endda hver anden uge.

I disse udgivelser fremstiller John Little sine idéer på en ganske indsigtsfuld måde, også når et koncept efterhånden udskiftes med et nyt i en nyere udgivelse, men der er én ting som han gennemgående holder fast i, der gør at han ødelægger det lidt for sig selv.

Han er hardcore modstander af, at det nytter noget at udøve såkaldt aerob motion – altså udholdenhedstræning.

En af de kæpheste, som John Little stadig rider er, at udholdenhedstræning som fx løb eller cykling trækker mere ned på helbredsparametre end det trækker op. Problemet er, at når han trækker dokumentation for dårligdomme frem, som øget risiko for hjertekar sygdom, cancer, muskelskader, sygdom i lever og galdeblære mm. så bliver han nødt til at henvise til undersøgelser udført på ultra-udholdenheds-atleter, hvilket er en lillebitte brøkdel af verdens motionister.

“The ultra-endurance athletes have been shown to be much more likely than their less active counterparts to develop a host of serious health ailments, including: cardiovascular disease, atrial fibrillation, cancer, liver and gallbladder disorders, muscle damage, kidney dysfunction, acute microthrombosis in the vascular system, brain damage, spinal degeneration.” John Little i The Time-Savers Workout (essentielt set en gentagelse af hvad der blev skrevet i Body By Science).

Da Body By Science udkom tilbage i 2008 var det særligt løbetræning, og dens fortalere, der fik en overhaling, heriblandt Dr. Kenneth Cooper, der i sin tid indførte begrebet aerobics.

“Rather than being known in the future as the man who ‘saved America’s hearts,’ it is more likely that he will be regarded as the man who ‘destryoed America’s knees’.” Dough McGuff & John Little fra Body By Science.

Der er ingen tvivl om at man kan blive skadet af at løbe – eller motionere på anden vis. Og selvom John Little er overbevist om at hans råd om træning er langt mere sikker end aerob motion så kan man ikke desto mindre finde følgende disclaimer i flere af hans udgivelser: “Although exercise is very beneficial, the potential for injury does exist, especially if the trainee is not in good physical condition.”

I Body By Science afviste forfatterne al tale om fænomenet kredsløbskondition, med henvisning til at al kondition sidder i skeletmuskulaturen. Ikke et ord om, at aerob motion rent faktisk træner kredsløbssystemet – inklusive at hjertets slagvolumen bliver større, blodvolumen øges samt at kapillærtætheden omkring muskelfibrene forøges.

Andre er uenige.

“It’s the aerobic exercise that exercises the heart muscle. Just like doing barbells is going to exercise arm muscle – it’s the same thing – and exercising the heart muscle is what seems to keep us around longer.” Dr. Donald Ford, M.D., M.B.A., Cleveland Clinic.

Der foreligger en enorm mængde forskningsresultater, der entydigt peger på, at det er livsforlængende at motionere ved at løbe eller gå. Hvordan John Little evner at vende det blinde øje til det er mig en gåde.

Og ikke nok med at han pure affejer den sundhedsfremmende effekt af fx at løbe; samtidig forsøger han at sælge sit koncept om at man kan nøjes med at styrketræne få minutter om ugen – som den eneste træning. Altså 12 minutter i centeret, og så kan resten af dagen bruges i sofaen med Netflix? Intet sted i sine udgivelser bidrager han med hardcore evidens for at hans opskrift virker bedre end mere konventionel motion.

Jeg er bestemt fortaler for at styrketræning skal være en fast del af ens motionsvaner – hele livet igennem. Men motion bør være mere varieret end det, og skal omfatte andre regelmæssige aktiviteter, som at gå, løbe, cykle svømme eller hvad man foretrækker.

Jeg har tidligere refereret til et studie fra 2008, og vender stadig til det ind imellem, da det på grafisk vis illustrerer, at for helbredet er den optimale motion en balance, som omfatter både styrke- og udholdenhedstræning.

Måske jeg skulle sende et link til John Little.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*