Kan D-vitamin afhælpe alvorlige symptomer ved COVID-19 smitte?

De seneste måneder er jeg flere gange stødt på omtale af D-vitamin som en mulig faktor i forebyggelse af alvorlige symptomer ved COVID-19 smitte. Blandt andet har Rhonda Patrick (se hendes hjemmeside på foundmyfitness.com) i sin egen og andres podcasts nævnt vigtigheden af et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin i kroppen for optimal immunfunktion – og derved en mulig positiv effekt, hvis man bliver smittet med COVID-19.

Der har dog været sparsomt med videnskabelige studier, der har undersøgt en direkte forbindelse mellem D-vitamin og effekterne af COVID-19. Forleden faldt jeg dog over en video på Youtube – af Dr. John Campbell, som har fundet et interessant klinisk studie.

Det er et ganske lille studie, som ikke kan stå alene – men som alligevel viser nogle tankevækkende resultater, der lægger op til, at det hurtigst muligt bliver fulgt op af flere undersøgelser.

Studiet er publiceret i tidsskriftet The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology og er udført på et spansk hospital. Forfatterne lægger ikke skjul på at der er tale om et pilotforsøg med et lille deltagerantal (76 personer), men til gengæld er det et randomiseret klinisk forsøg.

Rækken af de 76 udvalgte personer blev udvalgt på baggrund af en hospital-indlæggelse som følge af smitte med COVID-19. Personerne blev tilfældigt opdelt i patienter som modtog en tablet med calcifediol (en D-vitamin analog, som meget hurtigt omdannes til aktivt D-vitamin i kroppen) – 50 personer, og 26 patienter, som ikke modtog dette tilskud. Derudover modtog alle patienter samme type behandling, og sundhedspersonalet var ikke klar over hvilke der havde modtaget D-vitamin, og hvilke der ikke fik noget. Gennemsnitsalderen for de to grupper var næsten ens (53,1 år og 52,8 år).

Resultatet af forsøget var yderst interessant:

Tabel 3 fra Castillo et al 2020.

Af de 50 personer, som modtog calcifediol (D-vitamin) var der 1 person, som krævede intensiv behandling. Af de 26 personer, som ikke modtog tilskud var der 13 personer, som krævede intensiv behandling.

Det vil sige at blot 2% af patienterne, som fik vitaminbehandling, havde behov for intensiv behandling mens det var hele 50% af de patienter som ikke fik vitamintilskud, der måtte i intensiv behandling. Desuden var der 2 patienter i sidstnævnte gruppe, som døde.

Dette pilotstudie peger altså på at D-vitamin-tilskud kan afhjælpe forværring af symptomer i forbindelse med COVID-19 smitte – i alt fald for personer, som har haft brug for hospitalindlæggelse.

 

Nu skal man passe på med at tolke for meget på resultater i sådan et lille forsøg udført på patienter med så alvorlige symptomer at det kræver hospitalindlæggelse. Men det peger i retning af at kroppens niveau af D-vitamin måske spiller en vis rolle for, hvor milde eller grelle symptomerne udvikler sig i forbindelse med COVID-19 smitte.

Hvis det viser sig at der er hold i det vil en eventuel vinter-opblussen af Corona-smitte i befolkningen kunne føre til flere behandlingskrævende tilfælde end vi har set hen over sommeren, hvor mange af os har været i solen.

Endnu en grund til at huske at supplere kosten med en D-vitaminpille i vinterhalvåret.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*