Kan vaccine mod lungebetændelse nedsætte risikoen for Alzheimers?

En kort notits i december 2020 nummeret af Samvirke fangede min opmærksomhed forleden: Vaccine virker mod alzheimers.

Samvirkes kilde til informationen var Alzheimers foreningen, så da min nysgerrighed var vakt søgte jeg ind på foreningens hjemmeside, hvor der står lidt mere uddybende om emnet. Artiklen på foreningens hjemmeside er faktisk fra august måned (opdateret i september). Alzheimer foreningen henviser videre til resultaterne, som i første omgang blev præsenteret ved en international Alzheimer konference i juli måned (AAIC).

Det viser sig, at vaccinationer mod influenza og mod lungebetændelse korrelerer til en nedsat risiko for at udvikle Alzheimers.

I et studie udført ved University of Texas på et datasæt bestående af omkring 9000 amerikanere viste det sig, at de der havde modtaget en influenza vaccination havde mindre risiko for at udvikle Alzeimers sammenlignet med personer, som ikke blev vaccineret. Hvis man regelmæssigt deltog i vaccinationsprogrammet faldt risikoen yderligere – med op til 6% for personer i aldersgruppen 75-84 år over 16 år.

Et måske endnu mere interessant studie blev udført på Duke University, og her korrelerede man sammenhængen mellem risiko for at udvikle Alzheimers og vaccination mod pneumokokker i et materiale bestående af lidt over 5000 personer >65 år. Her sås generelt en 25-30% reduktion i risiko for at udvikle Alzheimers for 65-75 årige, der havde modtaget en vaccination. Hvis man ikke var bærer af et risikogen for Alzheimers var risikoen nedsat med op til hele 40%.

Årsagen til sammenhængen mellem vaccination og nedsat risiko for at udvikle Alzheimers er dog endnu ikke klarlagt, og det kræver flere undersøgelser før det kan slås fast om der er en egentlig direkte biologisk sammenhæng:

  • Det kan være at der er en direkte biologisk sammenhæng. En vaccine mod lungebetændelse stimulerer immunforsvaret på en måde så det giver øget beskyttelse mod at udvikle Alzheimers.
  • Det kan være at vaccination øger den generelle sundhedstilstand så man bliver mindre syg og svækket, og dermed mindre tilbøjelig til at udvikle Alzheimers.
  • Det kan være, at de personer, som modtager vaccinen hører til en del af befolkningen, der generelt går mere op i deres helbred, og på baggrund af en overordnet sundere livsstil har mindre tilbøjelighed til at udvikle Alzheimers.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*