Hvidløg mod forhøjet blodtryk

Hvidløg er en meget populær krydderurt, som er en fast bestanddel i mange køkkener på grund af det karakteristiske bidrag til madens smag og lugt. Gennem tiden er hvidløg blevet brugt som et naturlægemiddel og er blevet tillagt en række medicinske egenskaber.

Et nyligt indlæg på healthline.com tager fat på om indtagelse af hvidløg kan have en effekt på blodtrykket.

Artiklens forfatter har fundet en meta-analyse fra 2015, som har gennemgået en række publicerede forskningsresultater, hvor effekten af hvidløg relateres til en mulig sænkning af blodtrykket. Alle forskningsarbejderne omfattede randomiserede kontrollerede forsøg – og indtagelse af standardiserede hvidløgsekstrakter frem for frisk hvidløg. Konklusionen var, at der overordnet var en signifikant positiv effekt på både det systoliske og diastoliske blodtryk ved indtagelse af hvidløgsekstrakt (188 – 2.400 mg dagligt indtag af ekstrakt i 8-12 uger) – uden alvorlige bivirkninger.

Da jeg ledte efter nyere materiale stødte jeg på en meta-analyse, fra 2020, med opdaterede forskningsresultater, som essentielt set kom frem til de samme konklusioner på forsøg udført på personer med forhøjet blodtryk. En væsentlig pointe fra analysens forfatter er, at indtagelse af hvidløgsekstrakt kan have samme effekt som at indtage standard blodtrykssænkende medicin.

Den blodtrykssænkende effekt af hvidløg er tilsyneladende størst for folk, der lider af forhøjet blodtryk frem for personer, der har et normalt blodtryk.

De videnskabelige forsøg er udført med hvidløgsekstrakt, for at kunne standardisere indholdet af de aktive stoffer.

Det er nærliggende at tænke, at frisk hvidløg har samme gode effekt, men spørgsmålet er, hvor meget der skal til. Jeg læste i et ældre studie, at i deres forsøg svarede 900 mg ekstrakt til 2.700 mg (= 2,7 gram) frisk hvidløg. Et fed hvidløg vejer måske 2-6 gram alt efter størrelse, og i de studier, der henvises til i førnævnte meta-analyser benyttes et bredt spektrum af kosttilskud, så man skulle tro, at det er muligt at benytte frisk hvidløg i stedet for tilskud.

Opvarmning kan ødelægge en stor del af de virksomme stoffer. Optimalt set tilsættes frisk rå hvidløg til maden efter opvarmning. Et andet trick skulle være at hakke eller knuse den friske rå hvidløg og lade det stå i omkring 10 minutter inden det tilsættes, hvis hvidløgen skal i en opvarmet ret. Det giver mulighed for at enzymer kan nå at danne mange af de virksomme svovlforbindelser.

Frisk, eller som kosttilskud: hvidløg har en række sundhedsfremmende egenskaber – og ved lejlighed vil jeg tilegne den kraftigt lugtende krydderurt endnu et indslag.

2 Kommentarer

 1. Hej.
  Jeg savnede oplysning om hvor mange mg ALLICIN der er i 1000 mg hvidløgsekstrakt.
  Kan det oplyses? Med venlig hilsen Erik Grøndahl

  • Hej,
   Så vidt jeg ved er det de færreste præparater, der giver anden information end at så og så meget ekstrakt svarer til så og så meget hvidløg. Eksempelvis angives på det præparat, jeg tager for tiden, at 1 tablet med 400 mg svarer til 1 gram hvidløg. Det siger naturligvis ikke nødvendigvis særlig meget om hvor mange aktive stoffer præparatet indeholder, da både udgangspunktet og præparationsmetoden kan variere betragteligt.
   Nu er det et godt stykke tid siden, at jeg selv deltog i et projekt om undersøgelse af hvidløgspræparater, men jeg husker det som, at hvis producenter standardiserer efter aktive indholdsstoffer er det enten alliin eller ’nedbrydningsprodukter’ af allicin – di-allylsulfider, da allicin selv er pænt ustabilt. I nogle af de undersøgelser, der henvises til i den aktuelle blog om hvidløg, er der standardiseret efter indhold af S-allyl-cysteine (SAC), 1,2 mg pr dagsdosis. Det er dog ikke fastlagt om det er et eller flere af de aktive stoffer i hvidløg, der har de sundhedsfremmende egenskaber, så om det er tilstrækkeligt, at fokusere på som standard er nok usikkert.
   Jeg tænker selv, at det mest optimale er at få frisk hvidløg i det omfang det kan lade sig gøre, og så supplere med kosttilskud for resten, for at optimere indtaget af virksomme stoffer.

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*