D-vitamin tilskud. Mine erfaringer

D-vitamin spiller en vigtig rolle for blandt andet at immunsystemet fungerer optimalt og for bevarelse af knoglemassen – så det har det helt givet en nøglefunktion i forhold til sund aldring.

Af samme årsag tjekkede jeg hvordan det stod til med D-vitamin status i min egen krop – og som det kan læses i et tidligere indslag blev jeg lidt overrasket over resultatet. Derfor har jeg løbende fulgt op. Mere om det længere nede i indslaget.

 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til D-vitamin status

Ifølge Sundhedsstyrelsens hjemmeside skal et plasma-niveau på >20 ng/mL (>50 nmol/L) 25OHD (se tidligere indslag for betydning af forkortelsen) opfattes som et tilstrækkeligt niveau (se nedenstående skema).

Skema fra et dokument fra Sundhedsstyrelsen stilet til sundhedspersonale omkring D-vitamin niveauer i blodet. Værdierne er angivet i nmol/L og kan omregnes til ng/mL ved at dividere med 2,5. Ifølge dokumentet skal det målte niveau og muligt behov for behandling bl.a. holdes op mod årstid, personens alder, “D-vitamin-adfærd” og evt. sygdomsbillede.

Det er typisk først ved langvarigt D-vitamin underskud at man vil udvikle kliniske mangelsymptomer – ofte vil niveauet være <5 ng/mL (<12 nmol/L). Disse symptomer omfatter muskel-, knogle og ledsmerter, generel træthed og føleforstyrrelser i fødder og hænder (prikkende/snurrende/sovende).

Igen, ifølge oplysninger fra Sundhedsstyrelsen, estimeres det at 30-70% af den danske befolkning vil have et utilstrækkeligt niveau af D-vitamin i blodet <20 ng/mL (<50 nmol/L) i perioder – typisk i løbet af vinterhalvåret.

Selvom D-vitamin mangel kan knyttes til forhøjet risiko for at udvikle osteoporose (knogleskørhed), og at  øgede niveauer af vitaminet i blodet kan korreleres med lavere risiko for at udvikle kræft, sukkersyge, hjerte-kar sygdom og sklerose anbefaler Sundhedsstyrelsen hverken screening for D-vitaminmangel eller at befolkningen generelt skal tage D-vitamin tilskud.

Denne tilbageholdenhed kan formentlig knyttes til, at langt de fleste studier på området er af observationel karakter – dvs. man har observeret, at befolkningsgrupper med højt D-vitamin niveau klarer sig bedre på forskellige helbredsparametre end grupper med et lavt niveau. Men hvorvidt dette skyldes D-vitamin eller andre parametre er ifølge Sundhedsstyrelsen endnu ikke klarlagt i kliniske studier.

 

Opdatering på min D-vitamin status

Som kan læses i tidligere indlæg har jeg mistanke om, at jeg ikke kan opretholde et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin i blodet i vinterhalvåret ved at benytte et tilskud på 10 µg, som generelt anbefales for at kompensere for den manglende sol i de mørke måneder.

Jeg har derfor eksperimenteret lidt med at tage et kosttilskud med en stærk dosis D-vitamin – 5000 IE (125 µg) pr dag i perioder. Jeg har løbende fulgt op med målinger af mit blodniveau for at holde øje med, at det ikke bliver faretruende højt – se nedenfor.

Syv målinger af mit 25OHD D-vitamin niveau i blodet (ng/mL) i perioden fra november 2019 til december 2020. Jeg har markeret tidspunkter, hvor jeg har påbegyndt eller afbrudt dagligt tilskud med et højdosis D-vitamin præparat.
  • I november 2019 var mit D-vitamin niveau i den helt lave ende på trods af, at jeg regelmæssigt indtog multivitamin med 10 µg D3-vitamin.
  • Et dagligt tilskud på 5000 IE (125 µg) over 3 måneder fik mit niveau godt op i det optimale område (30 – 90 ng/mL anses generelt som optimalt).
  • Da jeg stoppede med tilskud dykkede niveauet atter.
  • Jeg har forsøgt at opholde mig i solen i tilstrækkeligt omfang i sommermånederne. Målingerne i juli og august tyder på at det kan lade sig gøre for mig, at holde mig lige præcis inden for det optimale område (i den lave ende) ved at opholde mig i solen (i Danmark) – uden at supplere med høje doser vitamin.
  • Ved at påbegynde indtag af højdosis D3-vitamin fra august har jeg øget niveauet til et godt højt niveau i det optimale område frem til december 2020.
  • Jeg vil fortsætte indtag af højdosis D3-vitamin gennem vinteren og få målt mit niveau omkring februar for at holde øje med om det bliver ved med at stige eller om det stagnerer inden for det optimale område (<90 ng/mL).

Min foreløbige konklusion er, at for at kunne holde et optimalt niveau af D-vitamin i blodet hele året bør jeg indtage høj dosis D3-vitamin tilskud fra september til maj.

Det er muligt at jeg har sværere ved at holde et tilstrækkeligt D-vitamin niveau i kroppen end folk har generelt. Men jeg kan se, at jeg langt fra er den eneste.

Hvis du er i tvivl om du indtager tilstrækkeligt D-vitamin vil jeg anbefale, at du får testet dit niveau af 25OHD i blodet i løbet af vinteren, gerne mod slutningen. Et tidspunkt i løbet af februar måned kunne være et godt bud.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*