Dr. Paul Offit vs kosttilskud mod slidgigt

I bogen Killing us Softly: The Sense and Nonsense of Alternative Medicine langer forfatteren Dr. Paul Offit ud efter alternative behandlere og producenter af ‘naturlige’ kosttilskud, der går under alternativ medicin – en institution som læner sig op af empiriske indtryk, løse postulater og pseudovidenskabelige forklaringer af virkningsmekanismer ved behandlinger og præparater.

Dr. Paul Offit er en velanset børnelæge med speciale i infektionssygdomme, og har været med til at udvikle en virusvaccine, der efter sigende har reddet rigtig mange liv. Han er fortaler for børnevaccineprogrammer, og har op til flere gange afvist, at der er en sammenhæng mellem vacciner og risiko for udvikling af autisme.

Når Dr. Offit i sin bog stiller spørgsmålstegn ved osteopaten Rashid Buttars fremgangsmetoder ved behandling af autisme og kræft ved at chelere tungmetaller i kroppen virker det overbevisende. I bogen tager han også fat på andre emner, som akupunktur og kosttilskud til behandling af slidgigt. Og når han afviser disse som virkningsløse, virker det nærliggende, at han nok også har ret i det.

So I went to a health food store and bought saw palmetto, chondroitin sulfate, and glucosamine. But before I took them, I looked to see whether studies had been done showing they worked. The studies were large, internally consistent, well controlled, and rigorously performed. And the results were clear: saw palmetto didn’t shrink prostates, and chondroitin sulfate and glucosamine didn’t treat joint pain.

– Dr. Offit om sine handlinger efter bekendte havde givet ham gode råd om at tage kosttilskud for en forstørret prostata og knæsmerter

Dr. Paul Offit. Fra Wikipedia.org

Hvad angår den manglende virkning af chondroitinsulfat og glucosamin vender han sig mod den videnskabelige litteratur. I bogen hæfter han sig ved et enkelt studie publiceret i 2006, hvor 1500 personer fik glucosamin og chondroitinsulfat hver for sig eller sammen, sammenlignet med et anti-inflammatorisk præparat eller placebo. I dette studie var det kun det medicinske præparat, der viste en effekt. På denne baggrund har Dr. Offit smidt glucosamin og chondroitinsulfat hen i bunken af kosttilskud, der kan kategoriseres som kvaksalveri.

Ved et lidt nærmere gennemsyn er Dr. Offits kolde skulder til alternativ behandling af slidgigt dog ikke helt retfærdig. Flere metaanalyser (analyser, hvor flere videnskabelige studier sammenholdes for at undersøge om et resultat har statistisk signifikans) peger på, at både chondroitinsulfat og glycosamin alene eller i kombination kan have en moderat lindrende effekt på smerter i forbindelse med slidgigt. Nogle studier viser endda en strukturel effekt (større afstand mellem modstående knogler i et led) i forhold til placebo.

Nogle af metaanalyserne er udført efter udgivelsen af Killing Us Softly i 2013, men andre metaanalyser, og en lang række af de originale studier er udført tidligere. Det giver mulighed for to forklaringer: 1) Dr. Offit havde lidt travlt med at lave research til sin bog og kom uagtsomt til at overse de mange studier, som peger på at alternativ behandling af slidgigt kan have en lige så god effekt, som det anti-inflammatoriske præparat han henviser til – eller 2) Den positive konklusion omkring chondroitinsulfat/glycosamin passede ikke ind i Dr. Offits historie om alternative behandleres promovering af virkningsløse præparater.

Man kan naturligvis kun gisne om, hvilken af de to, der passer…

Dette kan naturligvis få én til at stille spørgsmålstegn ved andre konklusioner som Dr. Offit når frem til i sin bog. Om det er berettiget eller ej skal jeg ikke kunne sige, men som en person, der stikker næsen frem med klare meninger i spørgsmål, der deler vandene har han mødt en del kritik i sit hjemland, USA. Blandt andet har der været fokus på, at han har været fortaler for udvidelsen af bestemte vaccinationsprogrammer og samtidig selv at have økonomiske interesser i det.

Under alle omstændigheder er pointen, at det er en god idé at forholde sig kritisk til udsagn om, hvorvidt noget virker eller ej. Og det gælder altså også for personer med en medicinsk baggrund – særligt hvis de har en agenda.

 


Kilder:

Paul Offit. Wikipedia.org. 10.3.2017

Vaccine Doctor Given at Least $30 Million Dollars to Push Vaccines? Mercola.com, 25.6.2009

Structure-modifying effects of chondroitin sulfate in knee osteoarthritis: an updated meta-analysis of randomized placebo-controlled trials of 2-year duration. Hochberg MC. Osteoarthritis Cartilage. 2010 Jun;18 Suppl 1:S28-31. doi: 10.1016/j.joca.2010.02.016. Review.

Symptom-modifying effect of chondroitin sulfate in knee osteoarthritis: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials performed with structum(®). Schneider H, Maheu E, Cucherat M. Open Rheumatol J. 2012;6:183-9. doi: 10.2174/1874312901206010183.

Chondroitin for osteoarthritis. Singh JA, Noorbaloochi S, MacDonald R, Maxwell LJ. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Jan 28;1:CD005614. doi: 10.1002/14651858.CD005614.pub2. Review.

Effectiveness and safety of Glucosamine, chondroitin, the two in combination, or celecoxib in the treatment of osteoarthritis of the knee. Zeng C, Wei J, Li H, Wang YL, Xie DX, Yang T, Gao SG, Li YS, Luo W, Lei GH. Sci Rep. 2015 Nov 18;5:16827. doi: 10.1038/srep16827.

Combined chondroitin sulfate and glucosamine for painful knee osteoarthritis: a multicentre, randomised, double-blind, non-inferiority trial versus celecoxib. Hochberg MC, Martel-Pelletier J, Monfort J, Möller I, Castillo JR, Arden N, Berenbaum F, Blanco FJ, Conaghan PG, Doménech G, Henrotin Y, Pap T, Richette P, Sawitzke A, du Souich P, Pelletier JP; MOVES Investigation Group. Ann Rheum Dis. 2016 Jan;75(1):37-44. doi: 10.1136/annrheumdis-2014-206792.

1 Kommentar

  1. Slidgigt i skulder. Efter mange år med kulde og tunge lyft har jeg fået gigt i skulder mest den højre, jeg har så i en del år fået morfin for at tage disse smerter nu er jeg på cannabis olie som har lindret smerterne så jeg nu har en tålelig tilværelse og er på ved ud af af Tramadol medicin også det er så med Cannabis olie med 0,2% Thc link til min hjemmeside http://www.cbd2you.dk

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*