Snorken, min løsning

En af de mindre charmerende følgevirkninger af at jeg har rundet de 50 er, at jeg tilsyneladende er begyndt at snorke mere. Nogle gange har jeg vækket mig selv ved at snorke, men den værste bivirkning er nok, at det forstyrrer min bedre halvdel.

“Jo ældre man bliver, desto større er sandsynligheden for at man snorker. Formentlig fordi tendensen til overvægt stiger, og vævet i næse og svælg bliver slappere med alderen.” Fra sundhed.dk

I sig selv er det ganske ufarligt at snorke (hvis man ikke medregner meget desperate sovekammerpartnere). Hvis man derimod samtidig har udviklet søvnapnø med ophold i vejrtrækningen kan det have sundhedsmæssige konsekvenser, og bør behandles.

Selvom jeg ikke lider af søvnapnø besluttede jeg mig for at finde en løsning på min snorken.

De første tiltag

Næseplaster og næsespray: Jeg har altid haft relativt snæver passage gennem næsen, så der skal ikke så meget til før den tilstopper. Hvis det sker i løbet af natten øger det helt klart tendensen til snorken. Jeg har tidligere eksperimenteret med udvendigt næseplaster og næsespray, men selvom det har givet mere fri luftpassage, har jeg oplevet, at i de seneste par år er det ikke noget som har hindret snorken.

Sovestilling: Den værste sovestilling i forhold til snorken er at ligge på ryggen, og for mig er den bedste nok at ligge på maven. At sove på maven det meste af natten er dog en umulighed for mig. Straffen kommer i form af smerter i lænden. Jeg har det rigtig godt med at ligge på siden – med den rette hovedpude.

Hovedpude: Jeg udskiftede på et tidspunkt min gamle traditionelle ‘flade’ hovedpude med en ergonomisk hovedpude, som skulle passe til, at jeg ligger på siden. At ligge på siden stoppede dog ikke min snorken.

Et forsøg på at afklare årsagen til min snorken

Da ovenstående tiltag ikke rigtigt fungerede for mig, tænkte jeg at det ville hjælpe at få afklaret, hvad der får mig til at snorke. På internettet fandt jeg en selv-test, der i alt fald delvist skulle kunne afklare årsagen til snorken. Der findes fx én hos SnorBan, der bl.a. sælger anti-snorkeskinner.

  • Tunge testen: Stik tungen langt frem mellem tænderne og forsøg at frembringe en snorkelyd. Hvis din snorken er mindre end når tungen er placeren normalt i munden kan din snorken skyldes at tungen og den bløde del af ganen afslappes og falder tilbage i svælget under søvn.
  • Mund-testen: Frembring først en snorkelyd med åben mund. Forsøg herefter at frembringe samme snorkelyde med lukket mund. Hvis det kun lykkes med åben mund kan din snorken skyldes, at vejrtrækning gennem munden under søvn udtørrer indåndingsluften. At indåndingsluften ikke fugtes
  • Næse-testen: Se dig i spejlet. Afluk det ene næsebor med en finger. Luk munden og træk vejret ind gennem det andet næsebor. Gentag med det modsatte næsebor. Hvis næseboret kollapser ved indånding har du dårlig passage gennem næsen og vil have øget tendens til at trække vejret gennem munden under søvn, hvilket kan øge snorken.

For mit vedkommende var der mest markant udslag på de to første tests. Resultatet af næse-testen vil for mit vedkommende variere fra dag til dag.

Hvor hjælpsomme ovenstående tests generelt er skal jeg ikke kunne sige, men det fik i alt fald mig til at overveje at min snorken måske kunne afhjælpes, hvis jeg kunne hindre at tungen synker tilbage under søvn.

Tandskinner

På sundhed.dk kan man læse, at anti-snorkeskinner som kan bestilles på nettet generelt ikke har en god effekt. Så inden jeg kastede penge efter sådan en ville jeg lige teste en totalt hjemmeopfunden løsning. Da jeg trænede MMA benyttede jeg forskellige typer tandbeskyttere, både den type som sættes i overmunden og dobbelte tandbeskyttere, der fikserer kæben. Min tanke var at en af de to typer måske kunne hindre min tunge i at glide tilbage i løbet af natten.

“Næseplastre og snorkespray har ingen dokumenteret virkning, men er i øvrigt harmløse. Færdiglavede skinner, som kan købes i håndkøb eller bestilles på internettet, har sjældent effekt.” Fra sundhed.dk

Det virkede måske en nat eller to, men de efterfølgende nætter fik jeg igen en albue i siden. Så det duede ikke.

Derfor bestilte jeg en decideret anti-snorkeskinne på nettet. De findes i forskellige udgaver og forskellige prislejer. Jeg overvejede skinnen fra SnorBan, som skulle virke ved at fiksere underkæben i en fremskudt position. Jeg valgte en relativt billig variant (hvis kr. 180,- for et stykke plastic kan kaldes billigt) – Snore Free 2, som fungerer ved at trykke ned på tungen og holde den på plads under søvnen – hvilket skulle stemme overens med årsagen til at jeg snorker.

Anti-snorkeskinnen Snore Free 2. Bemærk ‘bøjlen’ der sidder på ganestykket. Det trykker ned på tungen og holder den på plads.

Efter at have prøvet den en uges tid var min konklusion, at den virker mod snorken. Jeg havde dog stort besvær ved at vænne mig til at bruge den. Den fremprovokerede synkebevægelser, hvor jeg blev nødt til at skubbe skinnen ud af munden, og sætte den tilbage. Jeg tænker dog, at man eventuelt vil kunne vænne sig af med dette. Det som fik mig til at stoppe med at bruge den var dog, at skinnens trykken på tungen var i et lille fikspunkt, og efter 3-4 nætter var tungen irriteret og øm på dette punkt. Desværre var der ingen muligheder for at tilpasse skinnen.

Hvis jeg skulle fortsætte ud af denne linje ville næste trin være at investere i en dyrere skinne måske SnorBan eller endda en skinne som bliver tilpasset præcist til min mund. Inden jeg begyndte at undersøge muligheder og priser på dette fik jeg dog en indskydelse, som jeg ville forfølge først.

Den simple, men effektive løsning

Jeg var kommet til at tænke på om det var en idé at vende tilbage til hovedpuden. Måske det ikke var tilstrækkeligt at have en ergonomisk formet hovedpude, der inviterer til at ligge på siden – måske skulle mit hoved også hæves lidt mere, så det ikke ‘falder’ nedad når jeg ligger ned.

Jeg tog et håndklæde, rullede det til en pølse, og lagde det under hovedpuden, så mit hoved blev hævet når jeg lagde det på puden. Det gjorde underværker. Ingen snorken, så længe puden blev på det sammenrullede håndklæde.

Der skulle lige arbejdes med at finde the sweet spot, hvor hovedet er tilstrækkeligt hævet, så jeg ikke snorker, men ikke så meget at jeg får ondt i nakken. Måske der er en mere forfinet løsning, hvor det vil virke, at hæve hele hovegærdet i sengen – det har jeg ikke testet endnu.

Men alt i alt en simpel og ganske effektiv løsning der passede for mig.

Jeg har dog overvejet, at vende tilbage til at teste nogle af de andre skinner, som kan købes rundt omkring. For eksempel er der grænser for hvor meget hovedpude jeg kan slæbe med på Camino vandring – og jeg vil helst ikke være én af dem som holder en hel sovesal vågen det meste af natten når jeg trækker torsk i land.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*