Fitnesshapser #2, 2021

Her er et lille udpluk af sundhedsnyheder. Jeg har ikke været inde for at nærlæse på de studier, som der refereres til i artiklerne, så pointerne skal som altid tages med dette forbehold.


Fisk i kosten nedsætter risiko for hjerteanfald

Et metastudie, der omfatter 200.000 personer fra 60 lande, kommer til den konklusion, at indtagelse af fed fisk (fx laks, sild, makrel og ørred) to gange om ugen nedsætter risikoen for at få slagtilfælde og hjerteanfald med omkring 17%.

Set i Aktiv Træning, juni 2021


Natteravne har større risiko for depression

Et studie, der omfatter omkring 840.000 personer (hvoraf 85.000 blev fulgt med-søvntrackere) konfirmerede, at genetisk variation i PER2 genet er med til at påvirke menneskers søvnmønster. Personer, der har en variant af genet, der korreleres til at man typisk står tidligere op om morgenen har samtidig en 23% nedsat risiko for at lide af alvorlig depression. Historien melder ikke noget om, hvorvidt natteravne, der bevidst omlægger deres søvnmønster vil nedsætte deres risiko for depression.

Set i ScienceDaily, Maj 28, 2021


Omega 3 fedtsyrer kan være toksisk for cancerceller

En forskergruppe fandt i 2016, at hvis miljøet i tumorer forsures kan nogle cancerceller omlægge stofskiftet så de forbrænder fedtsyrer snarere end glukose. Senere blev det afsløret, at disse celler samtidig er de mest aggressive i forhold til at kunne sprede sig (metastasere). I et nyligt studie fandt forskerne at det ikke er alle fedtsyrer er godt for cancercellerne cancercellerne. Faktisk var en bestemt type omega 3 fedtsyre direkte toksisk for cancercellerne i et dyrkningsassay. Det drejer sig om omega 3 fedtsyren DHA (dokosaheksaensyre), som indgår i almindelige fiskeoliepræparater. Tilsvarende blev tumorvæksten reduceret i mus der fik tilføjet DHA til deres kost.

Set i ScienceDaily, Juni 11, 2021


Blodanalyse til diagnose af Alzheimers

Dette er ikke en helt aktuel nyhed, da den er fra 2020, men er taget med da det kan være ganske relevant for udviklingen af diagnostiske værktøjer til at udrede demenssygdomme på et tidligt tidspunkt. Dette kan blive særligt aktuelt efterhånden som der udvikles medicin, som eventuelt kan bremse udviklingen af sygdommene. Forskere, ledt af en svensk forskningsleder, har kigget på tau, som er et af de proteiner, som akkumulerer i hjernen hos personer der lider af Alzheimers. Ved at analysere blodprøver med p-tau217 tests hos et bredt spektrum af personer med demenslidelser fandt de at analysen kunne identificere personer med Alzheimers med 89-98% nøjagtighed.

NBC News/Associated Press, Juli 28, 2020 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*