FNs årti for sund aldring (2021-2030)

Var du klar over, at vi her i 2022 er et godt stykke inde i FNs årti for sund aldring (UN Decade of Healthy Ageing)?

Initiativet kører under WHO’s (World Health Organisation) banner og forløber i perioden 2021-2030.

The United Nations Decade of Healthy Ageing (2021-2030) is a global collaboration, aligned with the last ten years of the Sustainable Development Goals, that brings together governments, civil society, international agencies, professionals, academia, the media, and the private sector to improve the lives of older people, their families, and the communities in which they live.

Udgangspunktet er at der aktuelt er over 1 milliard mennesker i verden, som har rundet 60 år. En stor andel lever under forhold, hvor det er en udfordring at gennemgå en meningsfyldt og værdig aldring.

Initiativet sætter fokus på forbedring af særligt områder:

  • Fremmelse af aldrings-venlige omgivelser
  • Bekæmpelse af alders-diskrimination
  • Bedre adgang til hjælp og pleje for alle ældre
  • Løsninger for langsigtet pleje

På den officielle hjemmeside ligger et dokument, der beskriver hensigt og handlingsplan. Der er beskrevet en masse fine mål for årtiet, men jeg kunne ikke overskue præcist, hvordan de tænkes at blive ført ud i livet.

Et resumé gengiver også den praktiske udførsel lidt diffust:

Older people themselves will be at the centre of this plan, which will bring together governments, civil society, international agencies, professionals, academia, the media and the private sector to improve the lives of older people, their families and their communities.

Det bliver interessant at se, hvorvidt initiativet rent faktisk får noget reel gennemslagskraft – eller om det blot er rundbordssamtaler og vidtløftige ord.

Det er i alt fald højaktuelt; i 2030 forventes det at befolkningen over 60 år er steget til omkring 1,4 milliarder.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*