Hvorfor er der nogle som undgår smitte med Covid-19?

Det er nu åbenlyst, at Omikron-variantens udbredelse har ført til at Covid-19 pandemien er nået til et stade, hvor samfundsordenen efterhånden kan reetableres. Kombinationen af større smitsomhed, men et overordnet mildere sygdomsforløb har ført til at Covid-19 ikke længere anses som en samfundskritisk sygdom.

Omikrons lang større smitsomhed er næppe gået nogens opmærksomhed forbi. Jeg har i alt fald oplevet, at langt flere på min arbejdsplads og i min bekendtskabskreds er blevet ramt den seneste tid.

At nogle smittes, men andre går fri på trods af eksponering kan der være forskellige forklaringer på.

Vaccinen er én åbenlys forklaring. Den generelle opfattelse er, at vaccinen giver bedre beskyttelse mod smitte, også for Omikrons vedkommende, særligt efter tredje stik.

En anden forklaring er tidligere eksponering for smitte. Ifølge en undersøgelse, rapporteret på DR Nyheder den 3. februar, har de reelle smittetal i januar været op til mellem 50% og 100% over de officielle tal – det er i alt fald de foreløbige resultater Seruminstituttet er kommet frem til baseret på analyser af blod fra det danske bloddonorkorps. Det betyder, at der er en relativt stor andel af befolkningen, som har været smittet uden at være blevet testet positive – og måske end ikke har haft nævneværdige symptomer. Det gør sig gældende for den generelt mildere Omikron, og muligvis i mindre grad for tidligere varianter.

Et tidligere smitteforløb kan give en god beskyttelse mod reinfektion, og som det fremgår af en famøs graf, som Medina henviste til i december 2021, så kan naturlig immunitet (evt. kombineret med vaccine) give bedre beskyttelse mod (re)infektion end blot vaccination.

Figur 5 fra Gennembrudsinfektioner og vaccineeffektivitet udgivet af Statens Serum Institut i december 2021. Data er fra før Omikron kom på banen, og vaccinationsforløbet omfatter  alle vaccinetyper, men ikke det 3. stik.

Det giver mening, at man opbygger en naturlig immunitet, hvis man har været igennem et smitteforløb, hvor man har udviklet nogle sypmtomer undervejs, der reflekterer at immunsystemet har været på arbejde.

Som nævnt ovenfor er der imidlertid nogle, som har så mildt et forløb, at de slet ikke er klar over at de har været smittet, også selvom de ikke længere effektivt beskyttes af vaccine. Hvordan har de opbygget en effektiv naturlig immunitet mod Covid-19? Det kan måske delvist hænge sammen med en observation, der for nylig blev rapporteret i TV2 Nyheder. Det vedrører et lille studie, hvor forskerne fandt, at nogle personer, der slet ikke blev smittet med Covid-19 (ikke testede positiv ved PCR test), havde et immunsystem med et effektivt respons baseret på, at de tidligere har været udsat for andre typer coronavirus.

Det vil altså sige, at nogle personer, som tidligere har haft en forkølelse (i form af en coronavirus) kan være så heldige at immunsystemet har opbygget en hukommelse, der reagerer på andre coronavira, herunder Covid-19. Denne ‘krydsreaktion’ kan sikkert forekomme i forskellige grader, og bidrager måske til, at almindelige raske personer kan reagere med vidt forskellige symptomer.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*