Krydsord for mental sundhed

Med fare for at lede læseren til at tro, at jeg bladrer i dameblade (det gjorde jeg i øvrigt ind imellem når jeg ventede hos tandlægen, ind til Corona-pandemien gjorde at læsestof i venteværelset blev afviklet): forleden faldt jeg over et indlæg i Alt for Damerne, hvor det blev bekendtgjort, at det er sundt at løse kryds-og-tværs (Hjerneforsker: Derfor er det sundt at løse krydsord).

Selvom det normalt topper når jeg er på sommerferie, så løser jeg jævnligt en krydsord i ny og næ, hvis jeg falder over en. Og en sudoku kan det også blive til en gang imellem.

Artiklens forfatter, Pernille Lewinsky Kofoed, har interviewet Troels W. Kjær, professor og hjerneforsker, der har skrevet flere bøger, heriblandt Hjernestarter og Klæbehjerne. Professoren anpriser bl.a. krydsord og sudoku: ”Disse spil er ekstremt gode til at udfordre hjernen, fordi de involverer flere forskellige centre i hjernen. Normalt skal de centre fungere hver for sig, men når du løser fx krydsord og skal stave nye ord, bliver disse centre netop tvunget til at skulle fungere sammen, og det er med til at give din hjerne nogle ekstra udfordringer – og altså ekstra motion.”

Jeg forsøgte at lave et hurtigt opslag på om der er forskning, der decideret viser, at krydsord er med til at mindske demens. Jeg fandt en henvisninger til en række ikke særlig ’skudsikre’ studier. Eksempel vis var der et studie, som fulgte en gruppe ældre mennesker over tid og løbende undersøgte deres kognitive evner og hvor ofte de løste krydsord. Af de som eventuelt udviklede demens viste det sig, at de som ofte løste krydsord bevarede deres hukommelse i længere tid. Konklusionen på et studie som dette er naturligvis ikke entydig; vedligeholdt krydsordene hukommelsen hos de, som løste dem eller undlod personer i den anden gruppe at involvere sig i bestemte mentale aktiviteter, som krydsord, fordi de allerede var subklinisk kognitivt påvirkede?

Ikke desto mindre er jeg selv stadig af den overbevisning, at små mentale udfordringer som skak, krydsord, sudoku, vendespil oa. er tidsfordriv, der er med til at holde hjernen ved lige.  

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*