Gå baglæns

I min sommerferie på Kreta tilbage i august måned sidste år løb jeg jævnligt rundt i og omkring en lille park tæt på hotellet.

Her mødte jeg ind imellem en ældre solbrun veltrænet herre, som også benyttede ruten i parken. Det, som gør, at jeg stadig husker ham er, at han under sin motion med jævne mellemrum vendte sig rundt og gik baglæns.

Jeg fandt det en smule påfaldende og tænkte, at han nok syntes at det var en god måde at træne koordinationsevnen på.

Der er da også nogle videnskabelige studier, der har knyttet en sammenhæng mellem en mindsket evne til at gå baglæns og risiko for at falde blandt ældre. Disse studier bruger dog blot evnen til at gå baglæns som et mål for hvorvidt balance- og koordinationsevnen er kompromitteret – og resultaterne kan nok ikke uden videre vendes om og bruges som argument for, at træne i at gå baglæns giver mindsket faldrisiko.

Det giver dog mening at forestille sig at gå baglæns netop stimulerer balanceevnen – og en række artikler og blog-indlæg væltede faktisk frem under corona-pandemien i 2020 og 2021 – som anpriser at gå baglæns som en stimulerende motionsform (læs et eksempel her).

En person, som i al den tid virkelig har promoveret at gå baglæns er Knees Over Toes Guy, Ben Patrick. Historien er, at Ben Patrick fuldstændig har rehabiliteret sine knæ efter alvorlige skader ved uortodokse træningsmetoder. Han anbefaler at gå baglæns som et væsentligt element af at forebygge og behandle mange knæproblemer.

Så udover at stimulere balanceevnen vil baglæns gang potentielt kunne lindre smertende knæ. Ben Patricks argument er at baglæns gang sætter gang i blodtilførsel til sener, ligamenter og særligt stimulerer og styrker vastus medialis musklen på lårets forside. For mange med kroniske knæsmerter vil baglæns gang desuden give forøget bevægelighed af leddet, hvilket stimulerer synovialvæsken og kan give et mere velfungerende led. I sig selv giver baglæns gang også mindre belastning af knæet.

Knees Over Toes Guy tager også baglæns træning et skridt længere ved at foreslå mere intense øvelser:

  • Gå baglæns op ad bakke
  • Gå baglæns på et løbebånd (der er slukket)
  • Træk en motions-slæde efter dig mens du går baglæns

Disse ting skulle træne sener og muskler omkring knæene så de bliver endnu mere modstandsdygtige og fremtidssikre.

 

Den ‘påfaldende’ ældre herre i parken havde altså tilsyneladende fat i noget af det rigtige. Så hvis du kommer forbi Frederikssund kan det være du møder endnu en original, der ‘bakker’ på fortovet mens han ind imellem kaster et blik tilbage (frem) over skulderen.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*