Småsvindlere på nettet

Der har altid været småfuskere, som forsøger at lave nogle hurtige penge ved at franarre dem fra godtroende personer. Desværre er en af yndlingsmålgrupperne for disse svindlere ældre personer. Det pisser mig særligt af når jeg hører om sparsommelige ældre mennesker, der rammes på tilliden til medmennesker ved at de bliver franarret deres kostpenge eller kontantreserven, der ligger i skrivebordsskuffen – eller nogle gange betydeligt alvorligere beløb.

Den lette adgang til onlinekøb og –betalinger har givet svindlerne nye muligheder for at narre ældre mennesker, eksempelvis ved at udgive sig for en myndighedsperson og så få udleveret kontonumre, adgangskoder osv. Efterhånden som sikkerheden bliver bedre og opmærksomheden omkring metoderne bliver kendt, så udvikler svindlernes fremgangsmåde sig desværre også.

Efter jeg satte en annonce i den blå avis, hvor jeg averterede for at købe en vare, er jeg flere gange blevet kontaktet af svindlere, som har forsøgt at lænse mig for lidt hurtige penge.

Disse personer har dog ikke anlagt en særlig sofistikeret fremgangsmetode, og mange vil formentlig hurtigt gennemskue, at de ikke har reelle hensigter. Men en tanke faldt mig dog ind: hvis jeg kan holde nogle af dem beskæftiget for en stund, så tager jeg måske en smule opmærksomhed, som de ellers ville tildele andre potentielle ofre.

Jeg har nu udviklet det til en lille sport for mig at se hvor længe jeg kan holde den kørende, før svindleren finder ud af, at der ikke er noget at hente. Så nu er jeg begyndt at tælle hvor mange beskeder jeg kan komme op på før det løber helt af sporet. En regel er, at jeg må ikke sende en uopfordret besked, jeg må kun sende svar på svindlerens beskeder.

De første forsøg gik ikke så godt. Første gang kom jeg blot op på 4 beskeder (svindlerens og mine beskeder tilsammen) før vedkommende gav op.

Efterfølgende er det gået bedre. Jeg har lige opnået en rekord, som jeg nok selv får svært ved at slå.

Jeg havde en sms-korrespondence med en meget ihærdig fyr, som ikke sådan lige gav op selvom hans scheme var lidt for åbenlyst. Som de andre svindlere ville han meget gerne sælge mig den vare jeg eftersøgte, jeg skulle bare lige overføre pengene til en bank-konto først, så kunne jeg komme og hente, eller han ville sørge for at den blev leveret til min adresse. Denne fyr var yderst fantasifuld, og selvom han boede i Thisted kunne hans mor komme forbi med varen i løbet af et par timer (hun boede tilfældigvis også i Frederikssund, og skulle hjemad). Eller jeg kunne komme forbi og hente varen hos morens nabo dagen efter (han havde fået viklet sig ud i en historie om at moren skulle på arbejde fra kl 5 om morgenen til kl 3 næste nat). Desværre var der ingen som kunne mønstre mobilepay så jeg skulle overføre via bankoverførsel – på forhånd. Jeg kunne dog godt mærke, at de sidste beskeder blev mere anstrengte og manglede smileys.

Jeg fik også lidt mistanke om, at han ikke var helt opmærksom på detaljerne – fx at jeg havde min konto i Roskilde bank (som krakkede i 2008), og at jeg boede på Vimmersvej (sangtitel fra Bamses Venner), som han ifølge nogle af de senere beskeder havde sendt sin mors nabo afsted til (på trods af at de selv boede i Frederikssund). Men over 100 sms-beskeder frem og tilbage blev det til alt i alt.

Det er dog ikke sikkert, at jeg orker at køre den så langt ud næste gang, men håber dog, at der er mindst en anden person, der fremover kan finde på noget bedre at tage sig til end at forsøge at franarre andre folk deres penge.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*