Derfor er man lavere om aftenen end om morgenen

Dette er en lille faktahapser baseret på 2 korte artikler i specialmagasinet Overraskende ny viden om kroppen (på side 81 og 95), som der sikkert er lidt ekstra salg i op til i ferieperioder, hvor folk skal ud at rejse. Det er i alt fald, der jeg fik fat i mit eksemplar, som jeg også har nævnt i andre nylige indlæg.

Da mine sønner var i voksealderen havde vi med jævne mellemrum tommestokken fremme for at følge, hvordan det nogle gange skred hastigt fremad med deres højdevækst. Og ind imellem målte vi også min højde som en slags reference. Og sjovt nok kunne der faktisk også være markant forskel på min højde. Det første gange slog vi det hen med måleusikkerhed, men fandt snart ud af at jeg var højere, hvis vi målte tidligt på dagen frem for sent på dagen. Og det er netop det, der er pointen i den kortfattede artikel i magasinet. I artiklen står der at man typisk bliver omkring 1,5 cm kortere i løbet af en dag. Årsagen kan findes i at vi synker sammen på grund af tyngdekraftens påvirkning. Nærmere betegnet er det rygsøjlen, der synker sammen. Rygsøjlen er opbygget af et antal ryghvirvler, der står ovenpå hinanden (33 stk; 7 halshvirvler (cervikale del), 12 brysthvirvler (thorakale del), 5 lændehvirvler (lumbale del) samt 5 bækken- og 4 halebenshvirvler (hhv. sakrale og kokcygeale del), som er sammenvoksede). Mellem hver hvirvel findes en bruskskive (med undtagelse af de sammenvoksede segmenter), der fungerer stødabsorberende, og samtidig giver rygsøjlen bevægelighed. Når vi sidder, står, går løber osv. trykkes væske efterhånden ud af den vandholdige brusk så de enkelte ryghvirvler kommer nærmere hinanden, og vi synker let sammen. Når vi ligger ned om natten forsvinder det vertiale tryk på bruskskiverne, og væsken vender tilbage så skiverne genvinder deres form.

En anden interessant information, der kan læses i sammenhæng med ovenstående er, at vi bliver lavere med alderen. Det er nok ikke overraskende for de fleste, der har levet længe nok til at se familiemedlemmer ’vokse nedad’ eller har oplevet det på egen krop. Det er samme dele af kroppen, der har ansvaret for at vi falder sammen når vi ældes. Brusken i vægtbelastede led – særligt mellem ryghvirvellegemerne, men også i knæleddene slides efterhånden væk og gør os kortere. Det, som var lidt overraskende for mig er, at en 80-årig mand i gennemsnit er skrumpet hele 8 cm i højden. Det giver da grund til at stille sig under målestokken igen, hvis passet skal fornys efter man er kommet godt i gang med seniortilværelsen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*