Paul Saladino og Carnivor kost

Tilbage i 2020 udkom The Carnivore Code skrevet af Paul Saladino, som også kalder sig Carnivore MD – formentlig for at understrege, at han er læge for at give sine udtalelser noget ekstra faglig ballast.

“Plants don’t want to get eaten, and they certainly don’t want their seed babies to get eaten either, so these are often their most toxic parts. Even nuts like almonds and walnuts, and seeds like chia or flax, that are widely regarded as health promoting can disrupt healthy digestion and put the immune system on high alert.” The Carnivore Code 

The carnivore Code er ment som en slags manifest, der skal overbevise læseren om, at mennesket evolutionært set er skabt til at leve af en kost bestående af animalske fødevarer. Dette er ikke anderledes for det moderne menneske; ting fra planteriget bør ikke ligge på ens tallerken. Selv de fleste frugter, der tilsyneladende naturligt produceres af planter med henblik på at der kommer nogen forbi og spiser dem. Og det bedste der er at sige om honning er, at det fremmer nedbrydning af tænderne. Altså ifølge Saladino…. i 2020.

En figur fra The Carnivore Code.

I forlængelse af udgivelsen af bogen har Saladino etableret en podcast og et firma, der bl.a. sælger kosttilskud til kødspisere, som har svært ved at spise indmad. Han har i forløbet knyttet bånd til andre fortalere for carnivor kost, heriblandt Shawn Baker, en anden læge, der er et kendt navn i de kredse. Shawn Baker er desuden kendt for at give igen med samme mønt, når folk fra veganer-lejren sender usaglige verbale angreb mod kødspiserne. På det seneste har man kunnet se, at Saladino er begyndt på samme taktik, men mere om det om lidt… Først til en anden interessant ændring i Saladinos adfærd.

Paul Saladino har i løbet af det seneste år justeret kraftigt på sin holdning til planter. I alt fald, hvis man tager teksten i The Carnivore Code for gode varer, hvor stort set alle planter er giftige, og bør forsages ved en optimal kostplan. Pludselig var honning ikke så skidt. Og visse frugter begyndte at blive nævnt i et lysere skær. Og sørme om han ikke justerede sit tema fra Carnivore til Animal-based.

Jeg tror ikke Saladino er gået så vidt som til at sige, at han var lige hurtig nok på trapperne med sin bog, men jeg vil tage hatten af for, at han har indrømmet, at selv for ham er det også nødvendigt at få kulhydrater ind i kostregnskabet for at holde energien oppe og for at få styr på kroppens hormoner (i øvrigt det samme jeg oplevede ved blot 1 måned som carnivor).

En ting som jeg til gengæld ikke er så stor fan af, er at han tilsyneladende har set sig nødsaget til at holde fast i at fremstille kantede synspunkter – sikkert i et forsøg på at fastholde opmærksomhed på sociale medier.

Jeg ser i alt fald hans såkaldte BULLSH*T list som et lettere patetisk forsøg på at komme med nogle bastante statements som skal vise at han stadig har en unik tilgang til kost , og som samtidig bevidst provokerer – især det veganske community. I nogle tilfælde har han postet en kort video, hvor han står i bar overkrop (eller iført en Kale is bullshit T-shirt) i et supermarked og hiver et eller andet produkt ned af hylden og proklamerer at det er bullshit. For eksempel er planteolier (inklusive olivenolie), broccoli, nødder og løg (inklusive hvidløg) BULLSH*T.

Den type retorik udstiller efter min mening behovet for at udforme en niche til at operere i for at høste opmærksomhed og formentlig ofte også for økonomisk vinding.

For mig er de ekstreme grupperinger i form carnivorer og veganere blot et udtryk for menneskets tilpasningsevne. En væsentlig grund til at menneskeheden dominerer planeten i dag er, at vi har været i stand til at overleve over længere tid på føde, der i nogle situationer har været plantebaseret – i andre tilfælde animalsk.

Den verbale krigsførelse, der ind imellem ses mellem veganere og carnivorer, er et udtryk for den kræsenhed vi kan tillade os at opbygge i et samfund af overflod.

Sæt os 50.000 år tilbage, så er den diskussion hurtigt afsluttet.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*