Om kunstige sødemidler

Ind imellem besøger jeg nogle af mit lokalområdes genbrugsbutikker for at finde lidt brugt ‘guld’. Her plejer jeg at bevæge mig hen til boghylderne for at se om de skulle gemme på billige bøger om træning, slankekure og helbred. At en udgivelse har nogle år på bagen er bestemt ikke ensbetydende med, at den ikke længere indeholder nyttige og relevante råd i forhold til sundhed. Nogle bøger indeholder dog mere tvivlsomme anvisninger og kommer med hjem netop pga. de kuriøse pointer.

For nylig faldt jeg over Super Simpel Sundhed, skrevet af tidligere automekaniker og sidenhen autodidakt juice-, smoothie- og sundhedsfortaler, Mads Bo. Bogen er fra 2011, og har altså en del år på boghylden. Den sælges dog stadig via hans webshop på High on Life.

Som jeg ser det er Mads Bos råd om sundhed baseret på, hvad han opfatter som logisk ræsonnering kombineret med en videregivelse af udvalgte eksperters meninger om hvad der er godt og hvad der er skidt. Disse udvalgte ‘eksperter’ er dog ikke nødvendigvis enige med den generelle konsensus inden for det givne emneområde. Det virker lidt som om Mads Bo har nogle bestemte holdninger til fx mælk eller sødemidler, måske på baggrund a sine logiske følgeslutninger, og så har han opsøgt information, der har støttet hans holdning.

Jeg blev dog noget overrasket da jeg kom til et afsnit i bogen omkring sødemidler, som Mads Bo er absolut modstander af.

Ifølge Mads Bo er kunstige sødemidler en nervegift, og indtagelse af dem kan føre til en række dårligdomme:

 • Sløret tale
 • Højt blodtryk
 • Depression
 • Hud- og vejrtrækningsproblemer
 • Irritabilitet
 • Hovedpine
 • Muskelspasmer
 • Overvægt
 • Migræne
 • Svimmelhed
 • Syns- og høreproblemer
 • Mistet smagssans
 • Ringen for ørerne

“Kunstige sødemidler kan ligeledes accelerere ledbetændelse, kronisk fedme, diabetes, kræftsvulster i hjernen, Parkinson, Alzheimer, fødselsvanskeligheder og epilepsi.” Mads Bo i Super Simpel Sundhed, 2011.

Mads Bo henviser ikke til videnskabelige studier for at underbygge sine påstande, men foreslår at man i stedet googler sig frem til oplysningerne. I 2011, som nu, er en googlesøgning den sikre vej til den mest lødige og evidensbaserede information… NOT!

Hvis man ser lidt på hvad videnskaben rent faktisk er nået frem til angående brugen af kunstige sødemidler og deres effekt på vores sundhedstilstand, så er der ikke dokumentation for at det fremmer alle de dårligdomme, som ses på listen ovenfor. For en letfordøjelig nøgtern status på effekten af kunstige sødestoffer kan man evt. se denne video fra Nutrition Made Simple fra 2022, som jeg har linket til i et tidligere indlæg.

Det er ikke ensbetydende med at der ikke kan dukke ny viden op, som ændrer synet på hvorvidt kunstige sødemidler er sundhedsneutrale eller usunde. Det bliver til stadighed debatteret, ikke mindst på baggrund af mulige effekter på vores tarmflora. Vores mikrobiom er i de senere år kommet mere og mere i fokus i forhold til betydningen for generel sundhed og fremmelse af sygdomme.

Tim Spector er en britisk professor med ekspertise i menneskets mikrobiom. For nylig deltog han i et omfattende inteview (udgivet på Youtube under The Diary Of A CEO), hvor netop tarmfloraens betydning for menneskets helbred var i centrum. Cirka 1 time og 7 minutter inde i interviewet taler Dr. Spector om kunstige sødemidler, og der er ingen tvivl om, at han finder at kunstigt sødede produkter ikke er meget bedre end de sukkersødede. Han nævner bl.a. at indtagelse af kunstige sødestoffer ændrer mikrobiomet i en usund retning, og at saccahrin og sucrose endda forårsager blodsukker-spikes (bemærk at udtalelsen kan opfattes som om at det er de to kunstige sødemidler, der direkte forårsager stigning i blodsukkerværdier; det er dog ikke påvist – se mit tidligere indlæg).

Når en ekspert på området udtaler sig på den måde har det naturligvis en gennemslagskraft. Men det skal pointeres, at Dr. Spector ikke henviser til studer, der påviser, at de ændringer, som kunstige sødemidler kan forårsage i vores tarmflora, rent faktisk er skadelige. Han holder sig faktisk til at sige om kunstigt sødede drikke, at ” vi ved meget lidt om disse produkter og mit synspunkt er at de er skadelige. Sikkert ikke så slemme som hvis de har sukker men de er absolut ikke en helsedrik.”

Men som det kan læses af ovenstående, så er der ikke videnskabeligt belæg for at beskylde aspartam og co. for at være skyld i alverdens dårligdomme.

Hvor jeg finder det overilet og utroværdigt med skræmmende og udokumenterede links mellem kunstige sødestoffer og ting som kræft, gigt, demens mm. er det ikke ensbetydende med at undlade at tage pointen til sig om at vi ikke endnu ikke har styr på hvad effekten er på mikrobiomet.

Brug din sunde fornuft.

Hvis man fx har behov for at tabe sig kan det være nyttigt fx at erstatte en sukkersødet sodavand med en kunstigt sødet. Optimalt set vil det naturligvis være bedst at erstatte begge dele med vand, men for mange er det et anvendeligt værktøj til at mindske sukkerindtaget og dulme sukkertrangen en smule. Men som med sukkersødede produkter bør de indtages med måde.

Så nyd både sukkerholdige og kunstigt sødede mad- og drikkevarer i et fornuftigt kvantum.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*