6 om dagen

Jeg tror det var tilbage i 1990’erne, at Landbrug og Fødevarer søsatte en kampagne, der skulle få danskerne til at spise mere frugt og grønt: 6 om dagen.

Indtagelse af 6 stykker frugt/grønt om dagen svarer meget godt til Fødevarestyrelsens anbefaling om at spise 600 gram frugt og grønt om dagen. Der er et par tillæg til denne anbefaling: mindst halvdelen bør være grøntsager, og kartofler tæller ikke med. 

De fleste opgørelser over danskernes kostvaner viser, at over 90% ikke følger anbefalingerne. 

På trods af at min hustru er vegetar, har jeg haft på fornemmelsen, at jeg nok ikke var blandt de 10% “frelste”.

Jeg kom i tanker om at jeg faktisk kunne underbygge fornemmelsen ved at kigge lidt nærmere på nogle data jeg havde indsamlet nogle måneder før.

Jeg havde en måned, hvor jeg registrerede alt hvad jeg spiste, faktisk helt uden at skænke mit indtag af frugt og grønt særlig opmærksomhed. Jeg var blot interesseret i at tjekke hvad mit steady state energi indtag ligger på. En interessant bivirkning var, at jeg nu efterfølgende kunne kunne bruge tallene til at få et indtryk af mit gennemsnitlige indtag af frugt og grønt ved at trække mine indtastninger ud fra MyFitnessPal. En tur med lommeregneren afslørede, at jeg i gennemsnit spiste lidt over 400 gram om dagen, hvilket faktisk var lidt mere end jeg havde regnet med.

Dog stadig et godt stykke fra anbefalingerne…

Jeg tog herefter en måned, hvor jeg virkelig lagde mig i selen, med fokus på at huske at spise en del frugt og grøntsager hver dag.

Efter måneden var gået og kalkulen var færdig viste det sig at jeg i gennemsnit havde indtaget over 750 gram frugt og grønt om dagen. Jeg har ikke regnet på fordelingen mellem frugter og grøntsager, men er sikker på at der er en overvægt af frugt.

Nu her efterfølgende, er jeg nok røget tilbage til normalen, med et indtag vel under de 600 gram. Så konklusionen for mig er at jeg nok skal have et mere eller mindre konstant fokus på at huske frugt og grønt for at kunne leve op til Fødevarestyrelsens målsætning. 

Man kunne måske også vælge at stille spørgsmålet om hvor meget det egentlig koster på sundheden at spise 400 gram frem for 600 gram? Det handler måske en hel del om hvad der ryger ned i stedet, og måske i lige så høj grad hvordan man sammensætter sit indtag af frugt og grøntsager.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*