John Jaquish: Vægttræning er spild af tid

Forleden faldt jeg over en såkaldt TED Talk, der fangede min opmærksomhed pga. den noget kontroversielle titel „Weight lifting is a waste of time”. TED talks er inspirerende konference-indlæg, der arrangeres og gøres frit tilgængelige af en non-profit organisation. Så, normalt er indholdet af disse indlæg screenet af et panel på forhånd, hvilket gjorde mig lidt ekstra nysgerrig, for titlen på foredraget går ret meget imod den konventionelle opfattelse.

Den person, der fremlagde påstanden om at vægttræning er spild af tid er John Jaquish, og han har faktisk også udgivet en bog med samme titel… og med undertitlen “– and so is cardio, and there is a better way to have the body you want” for lige at tviste skruen et ekstra nøk.

Dr. John Jaquish er ikke læge, men ingeniør, og betegnelsen “dr.” skyldes at han har en PhD grad. Han er også entreprenør – og det er nok særligt det der er det bagvedliggende motiv for det bastante udsagn i hans TED talk.

Hvad er så pointen med John Jaquish kraftige udfald mod den konventionelle opfattelse af vægttræning?

Det kræver måske lige en lille forhistorie…  I TED talken kommer han først med en udredning af, hvad der fik ham til at opfinde noget udstyr, der kan hjælpe med at hæmme udviklingen af knogleskørhed (osteoporose). Hans mor havde fået konstateret knogleskørhed, og han udtænkte en biomekanisk løsning, som han mente gav mere mening end at tage et medicinsk præparat. Løsningen var at udvikle et udstyr, som kunne påvirke kroppens udsatte knogler med modstand i ‘låste’ positioner, uden at man udsættes for abrupte påvirkninger, som fx ved hop eller løb. Idéen lyder fornuftig nok, men om det virker mere effektivt end anden knoglestyrkende træning er ikke åbenlyst. Firmaet, der promoverer disse træningsinstrumenter hedder OsteoStrong, og der findes faktisk et center i Danmark, på Østerbro. Forbindelsen tilbage til dr. Jaquish og hans korstog mod vægttræning er, at ved sin research omkring den biomekaniske behandling af knogleskørhed går det op for ham, at under et bevægelsesudslag er man meget stærkere i visse positioner end andre. Som et eksempel nævnes, at ved bænkpres er man omkring 7 gange stærkere i toppositionen ift bundpositionen. Det vil sige at man ikke udnytter sit styrkepotentiale ved at benytte en vægtstang med en fast vægt, som skal løftes igennem den svage position. Ergo, vægttræning er spild af tid!

En mellemregning er altså, at det er regulær vægttræning, som er spild af tid – ikke styrketræning per se.

I sin TED talk fremfører Jaquish, at rigtig mange, som starter på vægttræning i et fitnesscenter opgiver igen efter kort tid, og så bruger han det videre som et argument for at vægttræning ikke virker med begrundelsen, at folk holder op igen fordi de ikke opnår resultater af deres træning.

Klimakset på Jaquish’ monolog er naturligvis løsningen på hvordan man opnår den trænede krop, man altid har ønsket sig: styrketræning med variabel modstand… og ikke bare det; det skal være træning med variabel modstand vha. elastikker… og ikke bare det; det skal være elastikker knyttet til et redskab, der beskytter de led, som udsættes for kraftig påvirkning under træning (elastikker alene er ubrugelige ifølge Jaquish).

Og med den udredning kom Jaquish så tæt på at reklamere for et specifikt produkt, som man nærmest kan uden at nævne dets navn. Tilfældet er, at Jaquish er direktør i Jaquish Biomedicals, et firma, som hardcore promoverer et produkt kaldet X3, som er et træningssystem med elastikker, en bar og en fodplade – til den nette pris af $950 i USA, eller pt kr 5.500 i Danmark.

Så med den viden er det måske ikke længere svært at gennemskue at pointen med Jaquish meget kontante og provokerende TED talk ganske simpelt er at promovere sin virksomheds produkt.

Man kan formentlig læse af ovenstående, at jeg ikke er den store fan af John Jaquish. Men han er ganske smart. Han får gjort reklame for sit træningsudstyr via en legitim non-profit organisation i form af TED Talks. Han antyder, at han har gjort en stor biomekanisk opdagelse, der har ført til udviklingen af et patenteret system med en stang, man kan fastgøre træningselastikker til. I virkeligheden har han genopfundet den dybe tallerken to gange. Dels er baggrunden for variable modstand i styrketræning gennemdiskuteret mange år tidligere, og dels findes der tidligere eksempler på elastiksystemer koblet til en træningsstang.

While researching bone density for his first invention, OsteoStrong, Dr. John Jaquish discovered a sevenfold difference between the weakest and strongest ranges in weight lifting. The discovery led to the invention of X3, the ultimate muscle-building system. Fra jaquishbiomedical.com

Selvom jeg aldrig ville kaste over kr 5000,- efter det så er X3 systemet strømlinet og velgennemført. Og jeg er sikker på at man kan få et stort udbytte af at benytte det.

Mit issue med X3 systemet er ikke produktet, det er John Jaquish; for han hyper det i en helt uforsvarlig grad efter min mening.

På den danske hjemmeside, der forhandler X3 systemet loves man op til en tredobling af sit udbytte, hvis man træner med elastiksystemet (hvilket måske ikke siger så meget, hvis man tager Jaquish’ ord for pålydende om, at vægttræning ikke giver resultater). Ikke desto mindre er det også det, som X3 navnet hentyder til: triple the gain.

X3 Bar giver dig en unik mulighed for at fordoble – eller tredoble- udbyttet af din træning sammenlignet med konventionelle træningstyper med løse vægte, og bag metoden ligger der uafhængig videnskabelig forskning og teori. X3bar.dk

Styrketræningssystemer baseret på variabel modstand har eksisteret i årtier; i 1980’erne gik jeg fx i et center med Nautilus træningsmaskiner. Bowflex lavede også maskiner efter variabel modstand princippet. Man ser dog ikke mange af dem nu til dags. Hvis det virkelig er sådan, at maskiner eller elastikker med variabel modstand i praksis giver helt overlegne resultater så ville det stort set kun være det eliteudøvere benyttede sig af. Der ligger heller ikke videnskabelig dokumentation på firmaets hjemmeside, der underbygger en tredobling af træningsudbyttet ved X3 træning.

Jeg har lidt på fornemmelsen, at det ikke er sidste gang jeg kommer til at høre, at John Jaquish promoverer et nyt fantastisk og helt overlegent produkt.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*