Sænk blodtrykket med isometrisk træning

Et litteraturstudie udført på Canterbury Christ University har ledt forskere til at konkludere, at statisk isometrisk træning er den mest effektive til at sænke blodtrykket – sammenlignet med aerob træning, styrketræning og høj intensitets intervaltræning. Resultaterne er udgivet i British Journal of Sports Medicine. Studiet omfattede data fra 270 publicerede randomiserede kliniske forsøg, med sammenlagt >15.000 deltagere.

“Overall, isometric exercise training is the most effective mode in reducing both systolic and diastolic blood pressure. These findings provide a comprehensive data driven framework to support the development of new exercise guideline recommendations for the prevention and treatment of arterial hypertension.” Jamie O’Driscoll, hovedforfatter på den videnskabelige artikel.

Selvom det måske ikke lyder af voldsomt meget så gav isometrisk træning en gennemsnitlig blodtrykssænkning på 8,24/4 (diastolisk/systolisk) mmHg, hvilket var markant mere end ved fx 4,49/2,53 mmHg for aerob træning. Hvis man har et blodtryk, der ligger på grænsen til at være forhøjet, er en mild sænkning måske tilstrækkeligt til at få det tilbage i normalområdet – eventuelt i kombination med andre tiltag.

 

Figurer fra artiklen i British Journal of Sports Medicine. Der er tale om såkaldte Forest plots. Lettere forsimplet: jo mere positiv værdi der ses i plottet, des mere effektiv er øvelsen til at sænke blodtrykket. Øverste figur viser effekt på det systoliske blodtryk (sBP) og den nederste viser effekten på det diastoliske blodtryk (dBP).

Hvis man kigger lidt nærmere på et par figurer fra artiklen så kan man se at der er en udvalgt øvelse som er bedst til at sænke det systoliske blodtryk: isometriske væg-squats (wall squats) tæt fulgt op af isometriske leg extensions.

Kigger man isoleret set på hvilken træningsøvelse, der er bedst til at sænke det diastoliske blodtryk er det faktisk ikke en isometrisk træningsform, men løb, som er en aerob træningsform.

Under alle omstændigheder er det måske måske værd, at overveje at inkludere noget isometrisk træning i forhold til træningsformens generelle positive indvirkning på blodtrykket.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*