Ny medicin mod hedeture ved overgangsalder

En af effekterne af kvinders overgangsalder er hedeture. Nogle kvinder oplever slet ikke dette symptom, mens andre oplever det som et forbipasserende irritationsmoment, men ikke mere. For en del kvinder kan anfald af hedeture dog være så alvorlige, at det har væsentlig indflydelse på livskvaliteten – ikke mindst hvis det forstyrrer nattesøvnen.

Der findes en række forskellige tiltag, der kan mindske hedeture, heriblandt kosttilskud som rødkløver og medicin der indeholder hormonet østrogen. Det er dog ikke altid, at rødkløver har en vedvarende virkning, og i visse tilfælde kan hormonbehandling være uhensigtsmæssig, fx hvis man har øget risiko for at få blodpropper eller har haft brystkræft.

I starten af 2024 kommer der et nyt medicinsk præparat på markedet, kaldet Veoza. Præparatet er et alternativ til den gængse hormonbehandling. Det aktive stof i præparatet (fezolinetant) har en direkte effekt på det temperaturregulerende center i hjernen.

Endnu et præparat (elinzanetant) er ved at blive testet, og de foreløbige kliniske forsøg peger på samme type virkning.

Som alle typer medicin har denne medicin potentielle bivirkninger, som kan variere fra person til person, så det er fordelagtigt, hvis der bliver mulighed for at kunne vælge mellem forskellige præparater.

 


Læs mere om Veoza i DR nyheder og om en produktbeskrivelse inklusive bivirkningsprofil i dokument fra det Europæiske Lægemiddelagentur. 

Læs mere om elizanetant her og her (på engelsk). Selvom det aktive stof i præparatet er væsentligt forskelligt fra fezolinetant overlapper det i forhold til de receptorer som er målet for behandlingen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*