Blodanalyse til påvisning af fremtidig udvikling af demens

En nyhedsartikel på TV2 nyheder den 15. februar bedyrer at “Ny blodprøve kan forudsige demens med 90 procent sikkerhed – men ønsker du den viden?

Det videnskabelige arbejde, der ligger til baggrund for artiklen blev udgivet i Nature Aging den 12. februar.

Mere specifikt var det kombinationen af status for 4 proteiner sammen med andre konventionelle risikofaktorer som alder, køn, uddannelsesniveau og en genetisk faktor (APOE epsilon 4). Til sammen gav det en estimeret 90% præcision ift. at forudsige udvikling af demens mindst 10 år før den kliniske diagnose kan stilles. De 4 proteiner er GFAP, NEFL, GDF15 og LTB2. Eksempelvis har personer med forhøjede niveauer af GFAP en dobbelt så høj risiko for at udvikle demens som de der har lavere niveauer i blodet.

Artiklen på TV2 nyheder henviser også til professor Gunhild Waldemar fra Nationalt Videnscenter for Demens, som udtaler, at eksisterende metoder; PET scanning eller undersøgelse af cerobrospinalvæske kan afsløre sygdomstegn op til 20 år før man bliver ramt. Disse tiltag er dog mere omfattende og dyrere end en simpel blodprøve. Der er dog endnu ikke en blodprøve-test klar til brug i klinikken.

Det er nok værd at bemærke, at hverken negativ resultat ved blodtest, PET scanning eller en lumbalpunktur kan udelukke, at man udvikler demens i fremtiden.

Det er formentlig blot et spørgsmål om tid før sådan en test bliver tilgængelig – og det vil nok sætte nogle etiske diskussioner i gang. Diskussionen kunne sådan set allerede være startet for det er allerede muligt at tage en simpel gentest, hvis man vil vide om man er i øget risiko for at udvikle Alzheimers. Jeg har ikke facttjekket om tallene er helt præcise, men på mediet STAT vil typisk 1 ud  af 10 ældre udvikle Alzheimers. Hvis man bærer én APOE e4 allel af APOE genet øges risikoen trefold; er begge APOE alleler af APOE e4 typen øges risikoen omkring 12 gange.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*