Ifølge lex.dk defineres morbiditet som “forholdet mellem antallet af sygdomstilfælde og størrelsen af den befolkning, hvori de optræder.” Årsagen til at jeg trækker den definition frem her er et nyligt publiceret videnskabeligt studie, som har fokuseret på indtaget af forskellige næringsfaktorer og risikoen for multi-morbiditet hos kvinder i Storbritannien.
Forskerne har dykket ned i et register (United Kingdom Women’s Cohort Study) og har høstet data fra over 25.000 kvinder, der blev indlemmet i studiet i 1996-1998 og fulgt frem til 2019 i forhold til kontakt til sundhedsvæsenet. Artiklens hovedforfatter har ved tidligere lejligheder publiceret andre artikler, hvor data fra samme register har indgået.
Her bliver der kigget på mængden af indtagelsen af forskellige næringsstoffere associeres til risikoen for fremtidig udvikling af flere sygdomme på samme tid (altså multi-morbiditet). For hvert næringsstof blev deltagerne blev inddelt i grupper, Q1 til Q5, baseret på indtagets størrelse. Det nævnes ikke specifikt i studiet, men jeg tænker at årsagen til, at man har valgt at kigge på morbiditet frem for dødsfald er at få mulighed for at få tilstrækkelig med data til at kunne lave noget statistik med signifikante udslag. Formentlig har der været for få dødsfald i registreringsperioden til at man har kunnet høste signifikante data.
Forskerne kunne konkludere, at der var en lineær sammenhæng mellem indtaget af vitamin B12 og risiko for at udvikle multi-morbiditet. Der fandtes også nogen sammenhæng mellem energi-indtag og indtag af protein (kun i den gruppe, der indtog mest) samt D-vitamin. For indtag af jern var der en tendens til at, de som indtog mere C-vitamin og jern havde mindre risiko.
Af interesse for målgruppen af denne blog kan det nævnes, at den eneste markante sammenhæng mellem næringsindtag og risiko for multi-morbiditet for de kvinder, som var 60 år eller derover, var øget protein-indtag og vitamin B12, mens indtag af D-vitamin og samt C-vitamin og jern ikke havde nogen signifikant effekt. Forfatterne peger på andre studier – bl.a. et som har knyttet en sammenhæng mellem høje niveauer af B12 vitamin i blodet og øget mortalitet hos meget gamle mennesker.
Inden glasset med B-vitamin ryger i skraldespanden skal det lige nævnes, at det aktuelle studie lider af nogle svagheder. Først og fremmest ser det ud til, at man kun har høstet data omkring kvindernes kostindtag i starten af studiet, de er altså ikke blevet fulgt over længere tid for eventuelle ændringer i kostvaner. Desuden nævner forfatterne, at indtaget af næringsstoffer er baseret på beregninger/estimater af kostindtag, uden hensyn til indtag af eventuelle kosttilskud. Og udregningen af indtaget gennem kosten er baseret på spørgeskemabesvarelser. Sidst, men ikke mindst er det vigtigt at holde sig for øje, at det er blot associationer – der er ikke knyttet en årsagssammenhæng til de observationer, som man har gjort.
Leave a Reply