Min D-vitaminmangel – en opdatering

Jeg er ikke den store fiskespiser, og da jeg for nylig afprøvede en vegansk kostplan var det helt bandlyst i en måned. Fisk er nok den bedste kilde til D-vitamin via kosten, og det er netop via kosten vi skal have dækket vores behov for solvitaminet her i de mørke vintermåneder.

Mit ugentlige indtag af fisk er typisk 1 dåse makrel i tomat og en portion laks, hvilket ikke helt dækker det anbefalede daglige indtag af D-vitamin på 7,5 µg (300 IE). Men i stedet for at bekymre mig om hvilke andre fødevarer jeg skal spise i bestemte mængder for at snige mig op i nærheden af et acceptabelt niveau de dage, hvor der ikke er fisk på menuen har jeg valgt at spise en multivitamintablet hver dag, indeholdende 16 µg (640 IE). Desuden har jeg typisk spist et ekstra D-vitamintilskud ca. en gang ugentligt på 125 µg (5000 IE).

Jeg regnede med at denne tilførsel af D-vitamin via kosttilskud var mere end rigeligt – særligt da EU’s Scientific Committee on Food har fastlagt en øvre sikker grænse for dagligt indtag af D-vitamin på 100 µg for voksne.

Så jeg var pænt overrasket over at en blodtest fastslog af jeg led af D-vitaminmangel. Ifølge analysen lå mit niveau af 25(OH)D3 på <18 ng/mL. Et tilstrækkeligt niveau af D-vitamin i blodet starter ved 31 ng/mL.

Over den næste måneds tid satte jeg dosis op; den almindelige vitaminpille plus det ekstra tilskud på 125 µg – hver dag – mere end 18 gange så meget som Sundhedstyrelsen anbefaler. Ikke desto mindre kan disse højere doser købes frit i håndkøb, så min tanke er, at det ikke opfattes som skadeligt i begrænsede perioder.

Ved næste måling var jeg oppe på et acceptabelt niveau: 35 ng/mL. Så vidt jeg har forstået er et optimalt niveau på omkring 60 ng/mL, så der er stadig et stykke vej. Ifølge Sundhedsstyrelsen er et niveau på 10-20 ng/mL over længere tid en risikofaktor i forhold til udvikling af osteoporose, og det er derfor nærliggende, at niveauer under 20 ng/mL også kan lede til andre skavanker. Derfor er det min plan at fortsætte med dagligt at tage kosttilskud med D-vitamin så længe solen ikke er på banen.

Jeg vil dog også gerne få afklaring af, hvorfor det tilsyneladende ikke er tilstrækkeligt for mig at følge de officielle anbefalinger.

Blandt de mulige forklaringer på, at det tilsyneladende er svært for mig at opretholde et tilfredsstillende niveau af D-vitamin i blodet, er:

  • Det benyttede testkit til analyse af D-vitamin blodværdier er underlødigt
  • De anbefalede blodniveauer for D-vitamin er urealistisk i vintermånederne i Danmark
  • Min krops evne til at optage eller omsætte D-vitamin er abnormt dårlig
  • Kvaliteten af mit kosttilskud er virkelig dårlig
  • Det anbefalede daglige indtag af D-vitamin i form af kosttilskud i vinterperioden (maksimalt 10-20 µg for visse personer) er skudt helt ved siden af

Når jeg kommer nærmere en afklaring af hvilket af de ovennævnte punkter, der har den største sandhedsværdi vil jeg følge op her på bloggen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*