Få motion ved at gå

Jeg har netop gennemført en udfordring om at nå et dagligt skridtmål på 10.000 skridt 60 dage i træk. I mit daglige arbejde sidder jeg ofte længe på den flade foran en PC-skærm, så for at opnå 10.000 skridt om dagen har det krævet, at jeg har snøret skoene og fået gået ture hver dag. Og heldigvis har jeg mødt mange andre på min vej, som også har valgt at få slidt på skosålerne samtidig med at de nyder naturen, hinandens selskab eller måske en god podcast.

At gå er nærmest den simpleste måde at få motioneret. At få rørt sig på denne måde bidrager til stofskiftekonditionen – så det er faktisk en type motion, der kan have en ganske positiv effekt på helbredet. Måske man ikke er den store motionsfanatiker, men hvis man har fuld rørighed er der ingen undskyldning for ikke at få motioneret når gang er på listen over motionsformer.

  • Som for al motion kræver det, at man får rørt sig med en vis regelmæssighed og i et vist omfang for at få et positivt udbytte set ud fra et sundhedsmæssigt perspektiv.

Men hvor meget skal der til? Den gængse udmelding er at man bør gå gennemsnitligt 10.000 skridt om dagen. I bogen Sandheden om Sundhed beskriver sundhedsprofessor Bente Klarlund Pedersen, at idéen om de 10.000 skridt blev baseret på et kvalificeret gæt uden egentligt videnskabeligt belæg. I Japan, tilbage i 1965, blev der promoveret en datidens fitness-gadget – en skridttæller under navnet Manpo-kei, som på japansk betyder 10.000 skridt. Siden da har flere studier peget på, at 10.000 skridt om dagen rent faktisk har en række positive konsekvenser for helbredet. Nyere studier indikerer dog at færre skridt om dagen også har positiv indvirkning.

I kølvandet på OL i Tokyo blev der promoveret en skridttæller i Japan, Manpo-kei.

Sundhedsstyrelsens anbefalinger om fysisk aktivitet omfatter mindst 30 minutters fysisk aktivitet om dagen. Det vil typisk svare til 3.000-4.000 skridt, naturligvis afhængig af ens skridtlængde og tempo. Resten af dagens skridt kan så dækkes ind af dagligdags-aktiviteter. Ifølge forskellige rapporter går raske voksne mennesker i gennemsnit 6.000-7.000 skridt om dagen, så principielt passer pengene, hvis man supplerer med en daglig gåtur. Der kan dog være stor forskel på hvor meget man får rørt sig i løbet af en dag, afhængig af om man fx har stillesiddende kontorarbejde eller er sygeplejerske med masser af patientkontakt. Selv sidder jeg ofte meget ned i løbet af en arbejdsdag, og selvom jeg prøver at huske på at gå hen for at snakke med en kollega, som sidder på et kontor på etagen ovenover, så er der dage, hvor det samlede antal skridt end ikke er tæt på 5000. I de tilfælde kan det være at turen med hunden når man kommer hjem skal være lidt længere eller en rask løbetur kan være på sin plads.

Kontorarbejde i mange timer om dagen kræver en ekstra indsats efter fyraften.

Heldigvis er det ikke nødvendigvis et mantra, at man kun får rørt tilstrækkeligt ved at tage et bestemt antal skridt om dagen. Mange ikke skridtgivende aktiviteter tæller lige så meget på kontoen, som fx cykling, styrketræning, svømning mm.

Hvis du beslutter dig for, at gang er den rette måde at sørge for at få rørt sig tilstrækkeligt er der her nogle råd til at komme i gang:

  • Investér i noget fodtøj, som er behageligt at gå langt i. Det kan være kondisko eller deciderede vandresko; det vigtigste er at fødderne har det optimalt.
  • Køb en aktivitetstracker af en eller anden art eller anvend en app på din smartphone. Det smarte ved en aktivitetstracker på håndledet er, at det ikke er nødvendigt at have mobilen på sig hele tiden, hvis man ønsker at tælle alle dagens skridt.
  • Sæt et realistisk skridtmål. Det kan være et fast mål for hver enkelt dag eller det kan være for ugen. Det sidste kan være en fordel, hvis man ved at det er praktisk umuligt at komme ud at gå hver dag. Så kan man i stedet samle op på de dage, hvor der er mulighed for at gå længere. Sæt ikke målet for højt i starten, men sørg for at skrue det op til noget som rent faktisk kan lade sig gøre at opnå på daglig eller ugentlig basis. Fortvivl ikke hvis det virker umuligt at ramme 10.000 skridt om dagen. Set fra et helbredsmæssigt perspektiv kan mindre også gøre det (læs evt. denne artikel på TV2.DK fra 2019, som refererer til en undersøgelse udført med ældre kvinder som forsøgspersoner).
  • Sørg for at inkludere anden form for motion i løbet af en uge. Gang er som sagt en udmærket motionsform, men almindelig gang giver ikke en nævneværdig udfordring af muskelstyrke og kredsløbdskondition.

God tur!

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*