Skulpt Chisel fedtmåler

Går man op i at følge den gradvise effekt af sin træning og/eller kostplan kan man bruge spejlet og vægten som hjælpemiddel. Men det er ikke altid lige nemt at følge gradvise ændringer i spejlet, og en almindelig badevægt giver ikke et praj om ændringer i forholdende mellem muskelvæv og fedt.

De senere år er badevægte med indbygget fedtmåler blevet populære, men de fleste er meget følsomme over for ændringer i kroppens tilstand, og kan give misvisende informationer om udsving i kroppens fedtprocent.

Der findes andre produkter på markedet, der efter sigende skulle kunne give et mere korrekt billede af forholdet mellem fedt og muskler. Et af dem er Skulpt, som oprindeligt er et crowfunding-støttet produkt (via Indiegogo).

Princippet bag Skulpt versus badevægt med fedtmåler

Skulpt apparatet måler ved en såkaldt Composition Myography teknik. Fra www.skulpt.me

Apparatet måler ved såkaldt Composition Myography, forkortet CM (også kaldet Electrical Impedance Myography), der benytter udsendelse og måling af en strøm, som løber mellem et antal elektroder, når det placeres et sted på huden. Ved standard bioimpedansmålinger (bioelectrical impedance analysis, BIA) er elektroderne placeret under fødder og eventuelt i håndflader. Det er denne type måling, som benyttes i badevægte med indbygget fedtmåler, hvor det udnyttes, at fedtvæv yder større elektrisk modstand end f.eks. muskelvæv. Ved CM er alle elektroder placeret på den muskel, der måles på. Skulpt scanneren har 12 af disse elektroder.

Hvor den typiske badevægt kun leverer et globalt estimat af kroppens fedtprocent, kan Skulpt i princippet levere information om fedtprocenten af de enkelte muskelgrupper, da den måler lokalt. Med dette princip skulle andre svagheder ved præcisionen ved traditionelle bioimpedans-målinger også være minimeret, såsom variationer i kroppens væskebalance, og variationer i udvidelsen af større blodkar. Skulpt måler ved forskellige elektriske frekvenser, da forskelligt væv reagerer forskelligt på disse.

Skulpt versus andre metoder for fedtmåling

Udover bioimpedans findes der en række andre metoder til at estimere kroppens fedtprocent, inklusive hydrostatisk vejning, DEXA scanning, ultralydsscanning, og hudfoldsmåling. De to førstnævnte har begge været udråbt som de mest præcise, og kan opfattes som den gyldne standard. Til gengæld er det dyrt at få gjort, og det kan ikke gøres i hjemmet. Som ved bioimpedans-målinger kan ultralydsscanning og hudfoldsmåling udføres derhjemme med det rette udstyr. Skulpt, ultralydsmåleren og fedttangen er alle begrænset til at måle på underhudsfedt, og modtager altså ingen informationer om det fedt, der ligger dybere i kroppen, omkring organer osv. For disse metoder bliver det altså et beregnet estimat af den totale fedtprocent ud fra målinger på huden. Men for de fleste er dette helt tilstrækkeligt for kunne følge en udvikling over tid.

Ligegyldigt hvilken metode der bruges til at måle underhudsfedt, er det væsentligste, at metoden måler ensartet frem for at den kommer frem til den præcise absolutte fedtprocent.

Efter min bedste overbevisning er Skulpt, ultralydsscanning og hudfoldsmåling alle gode redskaber til det formål. For hudfoldsmåling behøver en fedttang ikke at være en større investering, og særligt hvis man får den samme person til at udføre målingerne fra gang til gang, kan det gøres med rimelig ensartethed.

Firmaets vurdering af forskellige metoder til at måle fedtprocent. Prisen for en hudfoldsmåling er mildt overdrevet, da man ikke behøver at være professionel for at foretage en måling. Det handler blot om lidt øvelse, og at det er den samme person, der foretager målingen for at mindske variabiliteten. Fra www.skulpt.me

 

Muskelkvalitet

Udover en værdi for fedtprocenten i huden over en muskel angiver Skulpt appen også et tal for muskelkvalitet (MQ). MQ afspejler kvaliteten af selve musklen, baseret på fiberstørrelse, og mængden af indlejret bindevæv og fedt. Efter sigende skulle det kunne lade sig gøre, da Skulpt benytter elektrisk stimulation ved forskellige frekvenser lokalt på området over musklen, kombineret med en optimeret beregningsalgoritme.

Angivelse af forskellen på lav og høj muskelkvalitet. Udover en måling af mængden af underhudsfedt kan Skulpt efter sigende også tage mål af hvor meget fedt/bindevæv, der er lejret i muskelvævet i kombination med størrelsen af muskelfibrene. Fra www.skulpt.me

Om af bruge Skulpt

Visning fra Skulpt app’en. Fra www.amazon.com

Der findes pt. to udgaver af Skulpt – Chisel og Aim. Skulpt Chisel fungerer i sammenhæng med en smartphone, hvor der hentes en app via Google Play Store eller Apple App Store. Skulpt Aim, er dyrere, har indbygget skærm, og virker uafhængigt af en smartphone. Der er dog mange rapporter om, at batterilevetiden for Aim hurtig bliver uudholdelig kort, så mit valg faldt på Chisel.

Det er super enkelt at betjene Skulpts funktioner via appen. Man skal blot først oprette sig som bruger. Dikteret af app’en kan Skulpt måle på 12 muskelgrupper (læg, for- og bagside af lår, balde, mave, underarm, overamens biceps og triceps, skuldre, bryst, øvre ryg, nedre ryg), naturligvis for begge sider af kroppen. Inden apparatet sættes på huden sprayes vand på elektroderne for optimal forbindelse. Hvis man, som jeg, er behåret på ben og bryst kan det godt kræve et par forsøg at få en måling, men ellers går det normalt nemt. Efter måling af muskelgrupperne illustreres deres status i forhold til fedtprocent eller muskelkvalitet ved grafisk visning af farvekoder, i nuancer fra rød, gul og grøn til blå.

For at få et generelt estimat af kroppens fedtprocent kan man nøjes med et quick scan af triceps, mave og forside af lår. Resultatet ligger sædvanligvis meget tæt op ad den værdi, der fås ved måling af alle muskelgrupper. Måleværdierne gemmes, så man kan følge ændringerne over tid. Derudover er der en Guest Mode, hvis andre vil prøve. App’en indeholder desuden en del, hvor man kan få tips til en træningsplan rettet mod de mål man har. Den har jeg ikke testet.

Jeg har oplevet at Skulpt stille og roligt aflader, selv når det ikke bruges. Apparatet aktiveres direkte af app’en via blutooth, hvilket vil sige, at det aldrig er helt slukket. Det er imidlertid ikke noget problem, hvis man er opmærksom på at huske at sætte den i opladeren med jævne mellemrum.

Med hensyn til ensartethed i målinger er det mit indtryk, at Skulpt er meget konsistent, svarende til ultralyd og til de erfaringer jeg har haft med hudfoldsmålinger. Jeg oplever at beregningsalgoritmen for fedtprocenten leverer højere værdier end ved ultralyd og hudfoldsmåling. Det er dog af lille betydning i forhold til at man kan regne med de relative ændringer man måler over tid.

Opsummering

Fordele:

  • Måler på de enkelte muskelgrupper
  • Kan måle ‘muskelkvalitet’
  • Nem og enkel betjening
  • Data gemmes og udviklingen kan følges

Ulemper:

  • Beregningsalgoritme er fastlåst af app (ingen råværdier)
  • Batteri tappes relativt hurtigt
  • Høj pris sammenlignet med standard fedttang

 

Så vidt jeg ved forhandles Skulpt ikke i Danmark. Jeg købte én fra Amazon via England.

Læs mere om Skulpt på www.skulpt.me

 

1 Kommentar

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*